Paypal har lanserat kryptovalutan PYUSD

Paypal logo
Foto: asyfaul, Unsplash

PayPal har lanserat en kryptovaluta som heter ”PYUSD”. Det är en så kallad ”stablecoin” vilket betyder att värdet stöttas av den amerikanska dollarna.

Det fullständiga namnet på kryptovalutan är ”PayPal USD” och den bygger i grunden på en annan kryptovaluta som heter Ethereum. Värdet skalar helt med USD och 1 PYUSD kan växlas in mot 1 USD.

Det här kan du göra med PYUSD

PYUSD kan användas för att göra betalningar mellan privatpersoner. Det kan också användas för att göra betalningar till egna betalkontot vid uttag från PayPal. Vill du konvertera PYUSD till andra valutor så är det lika möjligt.

Fördelen med att det är en stablecoin är att värdet är centraliserat och stöttat av tunga valutor som amerikanska dollarn och euro.

Det finns ingen officiell lagstiftning kring stablecoin-valutor, vilket du bör ha i åtanke innan du köper PYUSD. Det är inte heller garanterat värde i stablecoin-valutor. Andra, liknande valutor som Tether och TerraUSD är stablecoins och deras värde kraschade.

Så använder du PYUSD

För att använda PYUSD så så måste du initialt vara boende i USD. Det betyder att vi som bor i Sverige inte får tillgång till kryptovalutan i ett första skede.

Det andra kravet är att du har någon form av valuta på ditt PayPal-konto. Du kan alltså inte ha 0 kronor på kontot. Utöver det så finns inga krav kring kryptovalutan.

Redan idag fungera en rad olika kryptovalutor för amerikanska användare i PayPal-appen. Bland annat Ethereum som PYUSD bygger på, men även Bitcoin, Bitcoin Cash och Litecoin.

Stödet för kryptovalutor introducerades redan 2021.

Det är inte klarlagt när PYUSD kommer att släppas för användare i Sverige. Fastställt är att stödet kommer till boende i USA inom ”de kommande veckorna”. Mer information följer.

Via The Verge

FAQ

Vad är PYUSD?

En kryptovaluta av typen stablecoin. PYUSD skapades och undershålls av PayPal.

Vad kostar PYUSD?

Priset för 1 PYUSD är lika mycket som 1 USD. PYUSD följer kursen för den amerikanska dollarn.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.