Allt nytt som släpps till nya Microsoft Edge – här är listan

Microsoft Edge Logo 950 x 500

Nya Microsoft Edge blir bakåtkompatibel med Internet Explorer 11. Chromium-baserade Edge får även nya verktyg för integritetsskydd och släpps inom kort till macOS. Här är allt nytt om nya Edge, direkt från Microsoft Build 2019.


Lästips: Nya Chromium-baserad Edge kan snart släppas till macOS

Nya, Chromium-baserade Edge är kanske det största som hänt marknaden för webbläsare de senaste åren. Att Microsoft slänger ut sin egen, proprietära kod och ersätter motorn i webbläsaren med en från Google är minst sagt kontroversiell.

Draget har både hyllats och kritiserats från många håll. Och då är Edge fortfarande inte släppt i sin färdiga form.

De som har testat nya Edge är generellt positiva. Det pratas om en stabil och praktisk webbläsare som utmärker sig vid sidan av Google Chrome, Firefox, Safari och de andra alternativen.


Och mycket nytt är på gång till Edge framöver. Här berättar vi vad Microsoft har planerat.

Bakåtkompatibilitet med Internet Explorer 11

Microsoft säger att nya Edge får full bakåtkompatibilitet med gamla webbläsaren Internet Explorer 11.

Företag kan redan idag skapa vad man kallar en ”Enterprise Mode Site List” i gamla Edge-webbläsaren. Listan säger till webbläsaren vilka webbsajter som ska renderas likt Internet Explorer 11. Samma lista kan användas i nya Edge.

Anledningen är inte att vanliga användare ska använda det, utan är mer riktat åt företag. Det finns företag som fortfarande använder webblösningar som kräver kompatibilitet med Microsofts gamla trojänare IE11.

När Internet Explorer var en marknadsledande webbläsare valde Microsoft gå en annan väg än skaparna av webbstandarder. Det gjorde att många webbtjänster tvingades anpassa sig efter både Internet Explorer och de andra webbläsarna; alternativt välja sida.

Dessvärre valde många att bara ha fullt stöd för Internet Explorer. Det gäller främst företagslösningar och det gör att många biter sig fast i gamla, osäkra system som kan använda Internet Explorer.

Med bakåtkompatibilitet i nya Edge kan företagen enklare byta till nyare system.

Microsoft Edge får nya verktyg för integritet & utveckling

  • Collections – exportering av webbsidor, både text och bild, direkt till appar som Office Word och Excel
  • Privacy tools – verktyg för kontroll och hantering av inställningar som påverkar hur mycket data du lämnar ifrån dig på webben
  • Developer tools – utvecklarverktyg för att inspektera och buggkolla både sajter och progressiva webbappar; bygger på Chromium DevTools
microsoft edge chromium collections
Bildkälla: Microsoft

Collections är ett verktyg som gör det enklare att exportera hela webbsidor till externa appar.

Exempelvis vill du kanske kunna bädda in data från en webbsida i ditt Word-dokument, och annotera innehållet på en tablet efteråt. Den här typen av funktionalitet finns redan via exempelvis tillägg för Evernote, och du kan så klart exportera som pdf-fil och öppna i Adobe Reader.

Skillnade är att det nu blir lite smidigare och mer praktiskt när du vill ha hela sidor.

Privacy tools är ett verktyg som fungerar likt en övergripande inställningspanel för integritetslösningar.

Här kan du kontrollera dina befintliga inställningar och snabbt får en överblick över hur mycket data du lämnar ifrån dig på webben. Du kan ställa in tre nivåer av säkerhet:

  • Unrestricted
  • Balanced
  • Strict

De bestämmer bland annat hur aggressiv nya Edge ska vara när den begränsar spårning via cookies, personalisering av annonser och liknade.

Strict är det säkraste alternativet, men är så aggressivt i sina försök att blockera spårning att det kan krascha webbsajter.

Developer tools är ingen nyhet för den som redan använt utvecklarverktygen i Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Här får du en uppsättning verktyg för att granska koden till webbsajter och kan göra en mängd mätningar för att uppskatta prestanda och hitta problem. Verktyget bygger på Chromium DevTools så räkna inte med några större ändringar från Micrsofts sida här.

Nya Microsoft Edge för macOS

Under Microsoft Build 2019 visade Microsoft hur webbläsaren fungerar på macOS. Likheten är stor – om inte nära identisk – med Windows-versionen.

microsoft edge canary channel macos v76

I skrivande stund kan du inte ladda ner och installera Edge för macOS. Nu har vi dock fått bevis på att det finns en fungerande version som Microsoft arbetar på. Så fort den är redo för bredare test utanför företaget kan installationsfilen hämtas ur Canary-channel.

Canary-channel är den första utvecklarversionen som endast rekommenderas för de mest vågade användarna och utvecklare. Här släpps nya versioner dagligen, vilket betyder att risken för otrevliga buggar är stor.

Nästa steg är Dev-channel som får nya versioner varje vecka, och här kan det bli intressant för många att testa nya Edge.

Vad som gäller för nya Edge på Windows 7 och Windows 8.1 är idag oklart. Många Edge Insiders har rapporterat att webbläsaren fungerar bra på dessa system, men Microsoft har inget officiellt att säga just idag.

Om du vill installera nya Edge på macOS kan du hålla ett öga på denna nerladdningssida.