Alibaba drabbad av enorm dataläcka – över en miljard datapunkter

Webbspindel samlade massvis med data om användarna i flera månader

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

Den populära köp- och sälj-tjänsten Taobao, ägd av kinesiska superkonglomeratet Alibaba, har drabbats av en minst sagt enorm dataläcka. Över en miljard datapunkter har samlats in av en så kallad webbspindel.

  • Ingen data har läckt online om användarna
  • Hittade dold information med webbspindel
  • Fängelsestraff för de skyldiga

Läs mer: Uppgifter om 1,3 miljoner Clubhouse-användare i publik databas

Webbspindel hittade dold information om användare

Enligt uppgift till webbsajten 163.com så har en så kallad webbspindel, ett så kallat datorskript, som besöker webbsajter och letar information som sparas lokalt hittat dold information som vanliga besökare inte kan se.

Bland annat har webbspindeln identifierat och sparat användarnamn och mobilnummer till användare världen över.

Information har hittats och sparats under flera månader. Mellan november 2019 och juli 2020 kunde webbspindeln operera ostört innan någon reagerade.

Aktören som låg bakom insamlingen av användardata ska vara ett företag som använder affiliate-länkar till Taobao för att tjäna pengar. Arbetsgivaren samt en programmerare har dömts i Kina till tre års fängelse för händelsen.

Läs mer: Personlig information om 500 miljoner LinkedIn-användare säljs på svarta marknaden

Ingen data ska ha läckt om användarna

Vad vi känner till idag så har ingen insamlad användardata läckt ut från företaget. All data ska ha varit för enbart intern användning, vilket är positivt för alla drabbade.

Nämnvärt är att varken Alibaba eller Taobao har gjort sig skyldiga till brott. Det menar en kinesisk domstol som friar båda företagen. Samtidigt har Alibaba erkänt att det är deras fel att en webbspindel kunde samla data på deras tjänst.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.