Acer tar Amazon Alexa till sina bärbara datorer

acer swift 3 sf315 51g

Acer har meddelat att de tänker ta Alexa till sina bärbara datorer. Ett stort steg framåt för Amazons digitala assistent och lite av en spik i kistan för konkurrenten Cortana; Microsofts assistent som medföljer Windows 10.


Exakt hur användbar Alexa blir på de bärbara datorerna återstår att se. Acer använder Intel Smart Sound Technology tillsamman med en Digital Signal Processor för ljudhantering i sina senare datormodeller. Det, och fyra mikrofoner, gör röststyrning och igenkänning till en tänkbar funktion.

Röststyrning har inte fått någon utbredning med datorer än. Smarta högtalare blir en hubb för en artificiell intelligens i hemmet, men en bärbar dator får inte samma naturliga plats med en AI-assistent.

En tänkbar väg är att låta bärbara datorer med svängbara skärmar fungerar som smarta skärmar i exempelvis köket. En lovande tanke eftersom Google och Amazon arbetar med smarta högtalare som har inbyggd skärm för bland annat receptvisning. Frågan är om vi vill ha en bärbar dator förför en mindre högtalare mitt i matlagningen.

Acer Spin 5 och Spin 3 är de två första datorerna som får officiellt stöd för Amazon Alexa. Acer Spin 5 får stödet den 23 maj och Spin 3 bara dagar senare den 26 maj. Därefter utökas stödet gradvis till fler datorer under de kommande veckorna.

Läs mer i ett pressmeddelande från Acer här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.