Utvecklarna i fokus med nya Firefox

Mozilla Firefox Logo

Mozilla lägger stort fokus på utvecklarna med nya Firefox. Målet är att stoppa den negativa trend med minskat antal användare genom att öka engagemanget från utvecklarna.

  • Fler funktioner och verktyg anpassade för webbutvecklare
  • Snabbare CSS-motor med upp till 18 gånger högre hastighet
  • Förbättrad kompilator för Webassembly
  • Google Chrome dominerar totalt bland webbläsarna

Genom att släppa Firefox Developer Edition med start från Firefox 61 tillhandahåller Mozilla flera verktyg som ska hjälpa webbutvecklarna. Den första, initiala versionen som kan laddas ner är en förhandsversion; en skarp version av Firefox 61 släpps den 26 juni.

Så vilka nyheter ska Firefox Developer Edition erbjuda användarna? Jo, bland annat med ny debugger som ger bättre insikt i hur javascriptkod körs. Det går även att inspektera komponenter i ramverk för React. Det finns även en förbättrad kompilator för Webassembly.

Med en bättre debugger för javascript kan Firefox ge utvecklarna bättre verktyg för avlusning av större, mer komplexa applikationer. Felsökningen av kod blir enklare och kan dessutom optimeras effektivare.

Vidare har hanteringen av CSS-mallar förbättrats. Med en ny CSS-motor i Firefox har prestandan vid rendering av CSS ökat med upp till 18 gånger jämfört med tidigare Firefox-versioner.


En annan förbättring är att Firefox 61 körs som separata processer på macOS. Något som redan görs med Firefox på Windows idag. Mozilla har även implementerat nya alternativ för utseendet på gränssnittet vilket möjliggör att fler delar kan göras mörkare.

Idag dominerar Google Chrome totalt bland webbläsarna.

Statcounter beräknade att Chrome hade cirka 57.36 procent av marknadsandelarna i april 2018. Följt av Safari med 13.96 procent, UC Browser med 7.88 procent – och slutligen Mozilla Firefox på 5.45 procent.

Netmarketshare säger i sin tur att Chrome har 61.69 procent av marknaden. Därefter följer Internet Explorer med 12.30 procent och på tredjeplats finns Mozilla Firefox med 10.17 procent. Microsoft Edge halkar efter sina konkurrenter med en fjärdeplats på 4.45 procent.

Om Firefox Developer Edition kan ändra på den nedåtgående trenden för webbläsaren återstår att se. I skrivande stund finns inga indikationer på att utvecklarna kan bidra till en positivare trend, men Mozilla kan givetvis hoppas.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.