Smarta högtalare från Facebook fördröjs till 2019

Facebook Logo 950x500

Facebook senarelägger lanseringen av sina smarta högtalare till någon gång under 2019. Det rapporterar webbsajten Bloomberg som citerar källor väl informerade om saken.


  • Facebook fördröjer sina smarta högtalare till lansering under 2019
  • Fokusgrupper som testat är kritiska till att använda dem i vardagsrummet
  • Rädsla för att bli hackad och få alla sina smarta prylar övertagna
  • Enligt källor skjuter Facebook på en lansering för att få datahanteringen helt rätt

Anledningen till fördröjningen är att Facebook fokuserar på skadehantering efter den stora integritetsskandalen och kontroversen med Cambridge Analytica.

Enligt rapporten skulle Facebook förhandsvisa sina nya produkter under en utvecklarkonferens senare under 2018. Men istället för att visa produkterna och sedan lansera till konsumenter under hösten måste Facebook avvakta.

Den extra tiden kommer att gå åt till extra kontroller så att allt går rätt till med datahanteringen. Knappast ett förvånande drag och kanske det smartaste Facebook kan göra idag. De vill garanterat inte ha en ny diskussion om hur användarnas data hanteras.

De smarta högtalarna som Facebook arbetar på har en artificiell intelligens i samarbete med en digital assistent. Mycket likt Google Assistant och Amazon Alexa, med skillnaden att Facebook lägger fokus på videosamtal. Den största konkurrenten idag blir alltså Amazon Echo Show som har skärm och har stöd för samtalsstöd.


Smarta högtalare från Facebook testade av fokusgrupp

Enligt uppgift har Facebook redan testat sina nya produkter med en liten fokusgrupp. Vad vi känner till från de interna källorna hos Facebook är att de som deltog visade ovilja att använda enheterna i sina vardagsrum. Mikrofoner som alltid lyssnar är ett problem för många, och det verkar inte som att Facebook blir något undantag.

En annan sak som gruppen är kritiska till är risken för hackare. Eftersom smarta högtalare i princip ansluts till allt smart i hemmet är risken stor att en hackare får tillgång till mycket mer än bara exempelvis datorn eller telefonen. Det här är dock ingen unikt problem för Facebook eftersom det även kan hända Amazon, Apple, Google och Microsoft med deras smarta assistenter.

Google och Amazon har redan flera smarta högtalare på marknaden, Apple och Microsoft har tätt integrerade assistenter i sina respektive operativsystem. Nu återstår att se om Facebook kan slå sig in och faktiskt bli ett gångbart alternativ; både som sen till festen och efter alla integritetsskandaler i ryggen.

Vad tror du?