Bang & Olufsen Beoplay EQ är den danska tillverkarens första äkta, trådlösa in-ear-lurar med aktiv brusreducering. Och det märks både batteritiden och prislappen.
- 20 timmars batteritid och AptX Adaptive
- Kostar ungefär tusenlappen mer än Beoplay E8
- Släpps globalt den 19 augusti 2021
Läs mer: Trådlöst gamingheadset från Bang & Olufsen – Beoplay Portal
Beoplay EQ har sex mikrofoner och AptX Adaptive
Bang & Olufsen har sen tidigare äkta, trådlösa in-ear-lurar på marknaden i form av Beoplay E8.
Det är tredje generationens modell med utmärkt batteritid och – om vi ska tro recensionerna – riktigt bra ljudkvalitet. Men de saknar en vital komponent som konkurrenterna har sedan länge, nämligen aktiv brusreducering.
Med Beoplay EQ tar Bang & Olufsen äntligen steget upp till de tuffaste konkurrenterna på marknaden som AirPods Pro och Galaxy Buds Pro med bra batteritid (dock inte utmärkt) och aktiv brusreducering.
Beoplay EQ ståtar med totalt sex mikrofoner fördelat på de två in-ear-lurarna. Två mikrofoner är helt dedikerade till brusreduceringen och de fyra andra mikrofonerna är för talet.
De ljudkodekar som stöds är bland annat AAC och SBC. Det betyder att Beoplay EQ fungerar bra med såväl Apples prylar som Android-telefoner om du föredrar det.
Intressant nog ingår även stöd för en nyare, mer intressant standard som är AptX Adaptive.
Det är en ljudkodek som finns inbyggd i alla Android-versioner från Android 9.0 “Pie”. Fördelen med AptX Adaptive är att mängden data som skickas från exempelvis mobiltelefonen till dina hörlurar kan ändras dynamiskt beroende på vad du lyssnar på och efter hur mycket signalbrus det är i omgivningen.
Du kan läsa mer om AptX Adaptive här.
Läs mer: Bang & Olufsen lanserar hörlurarna Beoplay HX
Upp till 20 timmars användning med laddningsetuit
Batteritiden är enligt Bang & Olufsen ungefär 20 timmar med den aktiva brusreduceringen aktiverad. Det är betydligt sämre än Beoplay E8 som klarar totalt 35 timmar utan brusreducering. Men vill man blockera allt ljud från omvärlden så får det allt kosta lite av batteritiden vågar vi mena.
Notera att det alltså är den totala tiden vi anger tillsammans med det tillhörande laddningsetuit.
Om du laddar batterierna i Beoplay EQ helt fullt så får du ungefär 6,5 timmes användning med brusreduceringen påslagen. Vill du inte använda brusreduceringen? Då får du ytterligare en timmes användning.
För att ladda in-ear-lurarna använder du laddningsetuit som i sin tur laddas via USB-C alternativt trådlös via Qi-standarden. Inga konstigheter där alltså.
Läs mer: Bang & Olufsen Beoplay H95 – superdyra hörlurar med brusreducering
Beoplay EQ har vattentålig design och ett högre pris
Vidare kan nämnas att Beoplay EQ har en vattentålig design som möter kraven för IP57.
Det betyder att du får viss tålighet mot väta och damm, men hörlurarna är inte anpassade för blöta miljöer och sport. Så använd dem med försiktighet om du vet att regnvädret hopar sig vid horisonten.
Ny teknik i Beoplay EQ betyder inte helt oväntat att prislappen har gått upp jämfört med Beoplay E8.
Det rekommenderade cirkapriset är 399 euro, vilket omräknat blir ungefär 4 000 kronor. Det är lite mer än tusenlappen mer än vad tredje generationens Beoplay E8 kostade vid lanseringen.
Bang & Olufsen Beoplay EQ släpps globalt den 19 augusti 2021 och går att köpa från svenska återförsäljare. Hörlurarna finns att köpa i svart och guld.
Lämna ett svar
Visa kommentarer