8 saker du måste veta om Satechi 165W USB-C 4-Port PD GAN

satechi 165 watt charger 2022 4

Du behöver en riktigt bra bordsladdare på skrivbordet. Det finns många att välja på, men bara ett fåtal som fullkomligt skriker kvalitet. Satechi 165W USB-C 4-Port PD GAN är en av de få bordsladdarna som har riktigt hög effekt, är rejält välbyggd och som ser bra ut på skrivbordet.

Samtidigt är det en rejält kostsam modell med en del nämnvärda detaljer som du bör känna till innan plånboken kommer fram. Vi har samlat åtta viktiga egenskaper, utmaningar och nämnvärda detaljer som du bör veta om modellen.

Lästips: Satechi 165W USB-C 4-Port PD GAN – så bra är bordsladdaren (tester)

1. Endast USB-C

Den här bordsladdaren har fyra portar av typen USB-C. Och det är allt. Modellen har inte stöd för gamla, klassiska USB-A, vilket betyder att du måste köpa nya kablar om du inte redan har ett gäng av typen USB-C liggandes redan.

Det ingår INTE några laddningskablar med den här bordsladdaren.

Faktum är att du sannolikt måste köpa nya kablar ändå om du har gamla varianter av USB-C hemma. För att dra full nytta av bordsladdaren och de 100 watt per port som du får ut så krävs att kabeln har rätt stöd. Läs mer om det längre ner.

satechi 165 watt charger 2022
Den blå LED-lamparen är rejält skarp och kan behöva dämpas med en halvgenomskinlig tejpbit.

2. Stöd för snabbladdning med PPS

Satechi har tacksamt nog byggt in stöd för PPS (Programmable Power Supply) i sin 165-wattsladdare. Det är en standard som är nödvändig om du vill ladda din moderna mobiltelefon eller surfplatta med högsta möjliga hastighet.

Även en del bärbara datorer har stöd för PPS vilket gör det ännu viktigare.

PPS är en standard som konkurrerar med USB-C PD och Qualcomm QC. Målet med PPS är att erbjuda ett alternativ som ger högre laddningseffekt med mindre värmeutveckling, vilket förlänger batteriernas livslängd.

3. Kan inte snabbladda nyare Macbook Pro 16″

Den högsta effekten som bordsladdaren klarar är 165 watt, men det är totalt sett och INTE över en enda port. Det betyder att nyare Macbook Pro 16″ från 2021 och 2022 inte kan snabbladdas med 165W USB-C 4-Port PD GAN.

De kräver nämligen MagSafe 3 och 140 watt för att kunna snabbladdas.

Du kan däremot ladda Apples äldre och mindre modeller utan problem. 2019 års Macbook Pro 16″ behöver exempelvis ”bara” 96 watt över en port för att laddas med full kapacitet. De mindre modellerna bara mellan 67 watt och 87 watt.

4. Stöd för QC 3.0 och 4.0

Du får fullt stöd för Qualcomm Quick Charge 3.0 och 4.0. Om du har en mobiltelefon eller surfplatta som stöder snabbladdningsteknikerna så kan du (i bästa fall) få upp till fem timmars batteritid med bara fem minuters laddning.

Båda teknikerna är jämförelsevis gamla idag då QC 4.0 blev fullt tillgänglig redan 2017.

Året efter att QC 4.0 släpptes så introducerades en mindre uppgradering till standarden kallad QC 4.0+ och därefter betydligt kraftfullare QC 5.0. 165W USB-C 4-Port PD GAN har inte stöd för de två senare standarderna.

5. Kräver kvalitetskablar

Alla kablar för USB-C är inte likvärdiga. Inte ens i närheten faktiskt. Det gäller att du skaffar kablar som är kompatibla med USB-PD eftersom det möjliggör maximal effekt på 100 watt som 165W USB-C 4-Port PD GAN klarar.

Om du använder en äldre och/eller icke-kompatibel USB-C-kabel så får du långsammare laddning bara.

Rätt kabel för Satechis bordsladdare använder E-MARK (Electronically Marked), en liten krets inuti kabeln som kommunicerar med laddaren och berättar vilken kapacitet den klarar. De klarar 60 watt respektive 100 watt, så kolla noga på förpackningen innan du köper så att det blir rätt.

Räkna med att en kvalitetskabel kostar en rejäl slänt, så har du betalt några tior för dina befintliga kablar så får du räkna med att de inte fungerar optimalt.

Fråga: Jag har redan kablar för USB-C hemma, hur ser jag om de klarar rätt effekt?

Svar: Det gör du normalt inte direkt på kabeln. Om du har en effektmätare för strömuttag så kan du ansluta 165W USB-C 4-Port PD GAN till den och se effekten när du provar dina kablar (en i taget givetvis).

satechi 165 watt charger 2022 3

6. Upp till 100 watt på en port

Bordsladdaren klarar visserligen 165 watt som mest, men det gäller bara när du ansluter fler samtidiga prylar. Den här modellen är begränsad till maximalt 100 watt över en och samma port.

Här är Satechis egna förklaring på hur laddningen ser ut med en eller flera anslutna prylar:

 • 1 x USB-C PD ansluten – upp till 100W
 • 2 x USB-C PD ansluten – upp till 100W/60W
 • 3 x USB-C PD ansluten – 60W/60W/45W eller 100W/30W/30W
 • 4 x USB-C PD ansluten – 60W/45W/30W/30W

Det här är viktigt att komma ihåg eftersom det påverkar hur många och kraftfulla prylar du kan ansluta tillsammans med en bärbar dator som ska laddas.

7. Kompatibla prylar

Satechi 165W USB-C 4-Port PD GAN är främst designad med Apples produkter i åtanke. Därför har tillverkaren en officiell kompatibilitetslista som bara innehåller Apple-enheter.

Här är den i skrivande stund senaste listan:

 • Macbook Pro (2021/2020/2019/2018/2017/2016)
 • Macbook Air M1 (2020/2018)
 • iPad Pro M1 (2021)
 • iPad Pro (2020/2018)
 • iPad Air (2020)
 • iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max
 • iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max
 • iPhone X, XR, XS, XS Max

Notera att du kan ansluta ALLA prylar som kan laddas över USB-C till bordsladdaren. Den är inte begränsad till Apples prylar på något sätt eller vis.

Lästips: Satechi 165W USB-C 4-Port PD GAN – så bra är bordsladdaren (tester)

8. Priset är högt – men värt det (säger recensenterna)

Satechi har satt ett jämförelsevis högt pris för 165W USB-C 4-Port PD GAN. I skrivande stund är priset cirka 1 200 kronor och då ingår bordsladdaren, ett ställ och en manual (som du sannolikt inte behöver, modellen är mycket enkel att använda).

Sen tillkommer kostnaden för kvalitetskablar om du inte redan har det hemma. Är 1 200 kronor mycket för en bordsladdare? Absolut. Är den här produkten värd sina pengar? Det beror på.

Både Teknikveckan och MacWorld lyfter faktiskt fram priset som en positiv sak om modellen. Det om något indikerar att den kvalitet och funktionalitet du får faktiskt överstiger prislappen.

Så mycket kostar bordsladdaren

Köp hos Webhallen här

Se fler återförsäljare och pris hos Prisjakt

9. Bonus: Det här betyder GaN

Du har kanske noterat att Satechis bordsladdare har ”GAN” i modellnamnet och undrar vad det betyder. Det är en förkortning för ”Gallium Nitride” och är ett ersättande material till kisel som normalt används i laddare (och de flesta andra elektriska prylar).

Vad det betyder rent praktiskt är att laddaren inte genererar lika mycket värme som de äldre, silikonbaserade modellerna gör. Mindre värmeutveckling betyder längre livslängd och effektivare laddning. Det gör också att komponenterna på insidan kan sitta närmare varandra och därmed blir laddaren rent fysiskt mindre.

Satachi 165W USB-C 4-Port PD GAN är alltså en nya generationens GAN-laddare helt enkelt. Precis som den tidigare släppta reseladdaren 100W USB-C PD GaN Compact Charger.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.