64 kärnor i ny Apple-processor för Mac Pro

apple m1 processor 2020

Apple arbetar på en 64-kärnig ARM-processor. Det avslöjar en ny rapport som även säger att processorn är anpassad för kommande Mac Pro-modeller till professionella användare.

Att kunna erbjuda en 64-kärnig processor är helt galet. Långt mer än den M1X-processor med 12 kärnor som Apple sedan tidgare ryktas arbeta på.

Apple har fått stor uppmärksamhet för prestandan, funktionaliteten och energieffektiviteten i första generationens M1-processorer. Åtminstone i den billigare prisklassen för användare som inte ställer höga krav i professionell arbetsmiljö.

När vi pratar 3D-modellering, CAD, video- och tyngre bildredigering så räcker inte M1-processor hela vägen. Inte ens M1X med sina 12 kärnor och högre prestanda kommer att vara tillräckligt för den som sitter med 8K-video i Premiere Pro på sina fyra skärmar. Det är här som en kommande processor med 64 kärnor kommer in i bilden.

Åtminstone enligt Twitter-kontot LeaksApplePro som påstår att processorn är under utveckling. Tyvärr inte att presentera bevis eller vidare detaljer, vilket så klart gör att vi måste ta det här med en enorm nypa salt just nu.

Idag kan du konfigurera en Mac Pro från åtta till 24 kärnor med en Intel Xeon W-processor. Det betyder från 16 till 56 trådar, och upp till extrema 1,5 TB med RAM-minne.

Idag stöds inte mer än 16 GB RAM om du köper en Apple M1-bestyckad dator. Något som har kritiserats av konsumenter som hoppats på och kräver mer av sin dator. Med en 64-kärnig Mac Pro lär tillgängliga mängden RAM öka exponentiellt, även om det inte når upp till de 1,5 TB som går idag.

Lästips: Apple M1X – 12 processorkärnor för krävande användare

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.