64-bitars Firefox äntligen släppt till Windows

Mozilla Firefox v43 för Windows

Mozilla har släppt en uppdatering till webbläsaren Firefox och med version 43 får vi äntligen 64-bitarsstöd i Windows. Hittills har 64-bitarsstödet varit begränsat till Linux men nu tar utvecklarna steget över till Microsofts operativsystem.


Nu kanske entusiasterna undrar om vi har blivit snurriga då Mozilla släppte en Firefox-version med 64-bitarsstöd redan i mars, men hittills har det varit utvecklar- och beta-versioner som vanliga användare inte tagit del av. Versionen som släpptes nyligen däremot skickas ut till alla.

Betydligt snabbare & mer minne

Den stora fördelen med uppdateringen är att webbläsaren äntligen kan dra nytta av mer än 4 GB internminne i datorn. Det betyder att vi kan få kraftfullare webblösningar där applikationer och spel, något Mozilla redan har demonstrerat genom att köra en modifierad variant av Epic:s grafikmotor Unreal Engine direkt i Firefox.

Firefox Unreal Engine Grafik
Firefox & Unreal Engine

Andra fördelar är att webbläsaren blir betydligt snabbare i 64-bitarsläge med ökad prestanda för att köra Javascript via nya hårdvaruregister och instruktioner. För den oinvigde så betyder det helt enkelt att webbsajter laddar snabbare när de laddats ned till datorn.

Förutom det efterlängade 64-bitarsstödet ger uppdateringen även användaren bättre kontroll över data som används vid privat surfläge. Detta genom att Firefox nu kan blockare flera internetspårare vars uppgift är att berätta för tredjepart om vilka sajter användaren surfar på.Lästips: Mozilla kan sluta visa annonser i Firefox


 

Tracking Protection

Den här typen av ”Tracking Protection” finns i alla moderna webbläsare men vilka spårlösningar som blockeras varierar från webbläsare till webbläsare. I Firefox används en lista med svartlistade spårare vilken tillhandahålls av Mozilla-partnern Disconnect. Hela listan är aktiv som standard i privat surfläge och stoppar ett stort antal analysprogram, annonsnätverk och sociala spårare.

Firefox 43 laddas ned automatiskt via din webbläsare om du redan kör Mozillas webbläsare. Använder du en annan kan du ladda ned nya Firefox via den officiella webbsajten istället.