Sigma introducerar nya UV-filter – är världens tåligaste

Sigma Clear Ceramic Glass UV-filter

Sigma lanserar en ny filterserie som är först i världen med att använda keramiskt glas som är flera gånger starkare än vanligt filterglas. Tillverkaren har sen tidigare visat att man är kapabel att skapa några av de bästa objektiven på marknaden i flera kategorier och nu tar man striden till filtertillverkarna.


Med det keramiska glaset erbjuder Sigma en helt ny nivå av UV-filter som är upp till tio gånger tåligare än vanliga filter på marknaden. Tack vare en speciell uppvärmingsprocess som sprider härdande mikrokristaller jämnt över hela glaset är resultatet glas som är tre gånger starkare än härdat glas. Sigma har dessutom lagt på ett skyddande ytskikt som stöter i från sig olja och vatten.

Ökad livslängd med nya ytskiktet

Det extra skyddet gör att livslängden ökar samtidigt som behovet av att putsa de nya filtren minskar och därmed också risken för att användaren tillför mikroskopiska repor på ytan. Om man måste putsa filterglaset hjälper ytskiktet till så att fingeravtryck och liknande är enklare att ta bort.

Så här skriver Sigma om sin nya filterserie:

  • Reptåligt – Clear Glass Ceramic har en hårdhet på 700HV på vickersskalan vilket är betydligt högre kemiskt förstärkt glas och tio gånger starkare än konventionella filter.
  • Tunnare och lättare – De nya filtren är upp till 50 procent tunnare och 30 procent lättare än tidigare filter från Sigmas filterserier.
  • Stort ljusgenomsläpp – Clear Glass Ceramic har ett mycket högt ljusgenomsläpp vilket minimerar risken för att ljus går förlorad innan den når optiken bakom. Det gör Clear Glass Ceramic utmärkt för framtida objektivlinser.
  • Vatten- och oljeavstötande – Ytbeläggningen reflekterar så lite som 0,24 procent av ljuset som träffar glaset vilket minimerar risken för blänk och skuggbildning, så kallad ghosting.

Är nya filterserien revolutionerande?

Nej, även om Sigma påstår sig ha gjort stora förbättringar så är det inget överväldigande som nu släpps. Det går givetvis utmärkt att köpa UV-filter från B+W, Hoya eller Kenko om man vill det – köp bara inte de allra billigaste filter ni hittar då dessa kan påverka bildkvaliteten negativt i värsta fall.


Det är positivt att Sigma nu tar steget längre än konkurrenterna för det lär sporra de andra aktörerna till att investera mer i sina produktlinjer och ta fram bättre filter. Först när vi får svenska priser på Sigmas filter vet vi hur prisvärda de är och tester får visa exakt hur de står sig mot befintliga filter på marknaden.

Undertecknad använder nästan uteslutande UV-filter från B+W och Hoya. De gör bra filter till rimliga priser och jag kan helhjärtat rekommendera dem. Vilka filter använder ni?