Dell uppgraderar Latitude 5000-serien med nya modeller

Dell Latitude 5000 Tidigt 2016

Dell uppdaterar sin Latitude 5000-serie med bärbara datorer och lanserar nya modeller som har uppgraderad hårdvara. Bland annat introduceras sjätte generationens Intel Skylake-processorer och förbättrade batterier med högre kapacitet där båda kommer i två storlekar på 14 tum (E5470) och 15 tum (E5570).


Båda modellerna kommer i olika varianter där skärmupplösningen antingen är i HD eller full-HD där den senare även är en pekskärmsvariant. Den mindre skärmstorleken kommer dessutom i en variant med HD+ vilket är en mellanmodell för den som önskar det.

Starkare chassi och ökad säkerhet

Latitude 5000-serien får även ett nytt chassimaterial tillverkat i en legering med kolfiber och polykarbonat (plast) som gör att modellerna är upp till 27 procent tunnare och 18 procent lättare än sina föregångare i serien. Det är en kraftig förbättring jämfört med föregående generations modeller och ger datorerna en modernare stil.

Upp till 17 timmars batteritid är att vänta och laddning sker via USB-C på alla nya modeller i 15-tumsstorlek. Det finns även stöd för TMP, Smart Card, NFC Smart Card och om man vill även fingeravtrycksläsare.

Framtidssäkra

Tack vare stödet för USB-C framtidssäkrar Dell sina nya datorer men det räcker inte för att nå upp till konkurrenterna Lenovo, Samsung och Sony. Kategorin för bärbara datorer är stentuff med enorm konkurrens där skillnaderna i hårdvaran är förvirrande liten. Dell har inte det bästa ryktet om sig för sina datorer men kanske kan nya Latitude 5000-serien introducera Dell till den nya generationens kvalitet som användarna kräver av tillverkarna.


Här är några favoriter som vi på Tekniksmart rekommenderar och vilka vi hoppas Dell tar kvalitetsmässigt inspiration från:

Apple Macbook Pro 2015 300pxMacbook Pro är en av de bästa bärbara datorerna någonsin med utmärkt byggkvalitet och högprestanda rakt igenom hela modellserien. Apple har både Macbook och Macbook Air vid sidorna om den här modellen men vi menar att ingen når upp till den kvalitet som Pro-modellerna har. Utmärkt skärm, bra prestanda, ett chassi som är stabilare än granit och OS X som toppar allt.

Asus Zenbook UX305Zenbook UX305 är en supertunn och hyllad ultrabook från Asus. Det här är en modell som inte når upp till toppnivåer på någon punkt men som presterar riktigt bra i alla kategorier istället. Här får man bra byggkvalitet, god prestanda och batterier som når utmärkt drifttid. Modellen kommer i flera olika varianter vars prisklasser passar de flesta plånböcker.