32-bitarsstödet försvinner helt med iOS 11

Apple iPhone 7

När Apple släpper nästa stora uppdatering av iOS blir det utan 32-bitarsstöd. Det betyder att gamla applikationer som inte uppdaterats på länge helt kommer att sluta fungera med din iPhone och iPad.


Processen med att fasa ut 32-bitarsstödet till fördel för 62-bitars har pågått under en längre tid nu. När Apple väl släpper iOS 11 senare under 2017 väntas påverkan inte bli allt för stor för de allra flesta användarna.

Utvecklare som är någorlunda med i utvecklingen av iOS har redan sett förändringen sedan flera månader tillbaka, och användarna har sedan iOS 10.3 fått en varnande notifiering när de försöker starta en 32-bitarsapp.

Redan med 2013 introducerade Apple stöd för 64-bitarsappen i och med lanseringen av iPhone 5S. Sedan februari 2015 finns dessutom krav på att utvecklarna ska inkludera 64-bitarsstöd i sina applikationer om de överhuvudtaget ska visas i App Store.


Lästips: Din iPhone blir kvickare med iOS 10.3 — liten optimering imponerarObekräftade nyheter i sammanhanget är att Apple kan tänkas helt exkludera stödet för 32-bitarsoperationer med framtida processorer. Vilket kan betyda att all iPhone-telefoner efter iPhone 7 och iPhone 7 Plus tvingas använda 64-bitarsappar.

Sedan tidigare har Apple arbetat för att ta bort ”problematiska” applikationer från App Store i en stor utrensning. Appar som inte uppdaterats på mycket länge eller med innehåll som inte matchar Apples kvalitetskrav är några av de som försvunnit.

Utreninsningen har lett till att fler än 50 000 applikationer tagits bort från App Store. Sannolikt en bra sak för att minimera riskerna för användarna som slipper installera fler år gamla applikationer på sina mobiltelefoner, appar som inte är optimerade för varken högupplösta skärmar eller nyare hårdvaran i dagens telefoner.