Din iPhone blir kvickare med iOS 10.3 — liten optimering imponerar

Apple iPhone 6s

Apple har släppt iOS 10.3 som en uppdatering till alla nyare iPhone- och iPad-modeller. Med den följer en hel mängd nyheter och förbättringar som gör livet lite roligare för användarna. Exempelvis har filsystemet i iOS ersatts med nyare, effektivare APFS som är bättre designat för modern hårdvaran än tidigare använda HFS+.

Nästan alla nyheter i iOS 10.3 är dokumenterade av Apple, men det finns några små förbättringar som det Cupertiono-baserade företaget valt att inte prata högt om. Som att animationerna med iOS 10.3 har kortats ner och på så vis ger användaren en illusion av att telefonen eller surfplattan har blivit snabbare.

Bytet till APFS ger också några fördelar i form av kortare fördröjningstider när data skrivs eller läses från det interna minnet. Vi pratar inte om några omvälvande förbättringar på den punkten, men tillsammans med en mängd andra optimeringar som följer i spåren lär du märke en positiv prestandaskillnad jämfört med tidigare iOS-versioner.


Lästips: Stänga av Platstjänster i iOS och macOS — så här gör du


Visste du att alla tidigare enheter med iOS har använt ett 31 år gammalt filsystem? HFS har givetvis uppdaterats rejält sen första versionen, men grunden finns kvar vilket betyder att varken kropp eller själ är designad för den mobiltelefon eller surfplatta du har hemma idag.

Därför har Apple arbetat med filsystemet APFS för att bättre möta både dagens enheter och framtidens lanseringar. Kanske mer framtiden än idag då du troligtvis inte märker någon exceptionell prestandaökning idag. När APFS utvecklats vidare och nya generationers modeller släpps kan vi dock vänta oss mer av båda.

Grunden är med APFS lagd för en komplett övergång till ett 64-bitars operativsystem med applikationer helt designade för detta. Vi kommer troligtvis inte se en komplett övergång innan iOS 11, om ens då, men Apple har arbetat sig snabbt framåt i processen.

Samtidigt med iOS 10.3 passade Apple på att släppa fler uppdateringar. Bland annat macOS Sierra 10.12.4 för Mac-datorer och iTunes 12.6 för både PC och Mac.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.