Tips

Stänga av Platstjänster i iOS och macOS — så här gör du

Platstjänster är en funktion i Apples telefoner, surfplattor och datorer som med GPS, mobilanslutning eller IP-adress från hemnätverket berättar för andra vart du befinner dig. Om du inte vill låta andra se denna information kan du enkelt stänga av Platstjänster — och här kan vi hjälpa dig med det.

Funktionen Platstjänster fungerar med en stor mängd applikationer för samtliga plattformar från Apple. Bland annat företagets egna webbläsare Safari, navigations- och kartappen Kartor och givetvis assistenten Siri. För att inte tala om tusentals tredjepartsappar från andra utvecklare.

Vill du inte dela din platsinformation med dessa kan du antingen stänga av funktionen helt, eller begränsa den till de applikationer du vill ska få tillgång. Det krävs bara några knapptryck och det är busenkelt att båda stänga av och återaktivera Platstjänster.

Så här stänger du av Platstjänster i macOS / OS X

  1. Gå till Systeminställningar
  2. Klicka på Säkerhet och integritet
  3. Klicka på alternativet Platstjänster
  4. För att kunna göra inställningar måste du låsa upp dem först — klicka på hänglåset i vänstra hörnet, fyll sedan i ditt lösenord i rutan som visas
  5. Du har nu låst upp inställningarna för Platstjänster
  6. Vill du a) Stänga av Platstjänster helt klickar du av kryssrutan framför ”Aktivera Platstjänster” så inaktiveras funktionen helt. Eller b) inaktivera för specifika applikationer så kryssar du av dem i programrutan till höger
  7. Klart! Du behöver inte spara dina ändringar då allt sker automatiskt

Om du ångrar dig och vill aktivera Platstjänster i framtiden kan du bara gå tillbaka till Inställningar > Säkerhet och integritet och kryssa för rutan ”Aktivera Platstjänster” igen.

Det finns faktiskt bra anledningar till att ha den igång. Om du har en företagsdator med tillhörande IT-avdelning som ställt in datorn, då finns sannolikt säkerhetsfunktioner aktiverade som kräver att Platstjänster är igång. Vi rekommenderar då att du INTE slår av funktionen helt.

Så stänger du av Platstjänster i iOS 9 / iOS 10

  1. Gå till Inställningar
  2. Klicka på Integritetsskydd
  3. Klicka på Platstjänster
  4. Här kan du med översta alternativet slå av Platstjänster helt
  5. Vill du istället välja app för app kan du göra det under det översta alternativet
  6. Klart! Din telefon sparar inställningarna automatiskt åt dig

Precis som med datorn finns ibland goda anledningar att behålla Platstjänster igång i mobiltelefonen och surfplattan. Använder du en navigatorapp måste funktionen vara aktiverad, samma sak med många träningsappar.


Lästips: Mac: Så löser du uppstartproblem med vit skärm


Anteckningsappar som Evernote kan bidra till dina anteckningar genom att lägga till din plats i filerna. Om du rör dig mycket mellan olika platser får du en bra idé om vart du varit, när och vad du skrev på vilken plats. Vi gillar Evernote och använder själva platsinformationen i mobila appen — det fungerar bättre och är smidigare än man kan tro.

Så stänger du av Konditionsspårning i iOS

En annan funktion som du kanske vill slå av är Konditionsspårning. Med den kan applikationer från tredjepartsutvecklare, som Fitbit och Garmin, komma åt aktivitetsdata från din iPhone. De gör det med hjälp av sensorer som finns inbyggda i din mobiltelefon och du kan enkelt neka dem åtkomst.

Gå till Inställningar > Integritetsskydd > Rörelse och kondition. Slå av brytaren för Konditionsspårning så inaktiveras sensorerna som används för att mäta hur många steg du tar, hur långt du har gått, antal trappor du har gått och liknande.

Varför man skulle vilja inaktivera Konditionsspårning är givetvis upp till var och en, men tänk på att det knappt sparar något batteri på telefonen, så av den anledningen behöver du inte slå av brytaren. Det finns inte heller några direkta integritetshot från applikationer som nyttjar informationen från sensorerna.

I värsta fall får du reda på hur lite du går under dagarna och att du måste träna mer. Osis!

Taggar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close