24 och 36 megapixelsensorer i Sony A7 och A7r

sony-nex7-zeiss

Sony A7 och A7r är nya fullformatskameror med E-fattning och nu har det dykt upp mer information kring dessa. Förutom det som nämnts tidigare – att modellerna saknar bildstabilisering i husen, är vädertätade och har fullformatsensor – så kan nu nämnas mer om själva sensorerna.

Enligt uppgift ska Sony A7 använda en 24 megapixelsensor med PDAF och Sony A7r använda en 36 megapixelsensor utan PDAF. Den första modellen har dessutom ett AA-filter (Anti Aliasing) medan den senare inte har det. Vi kan alltså väntas oss extra skarpa bilder från A7r-modellen men också en större risk för så kallad moairébildning.

Vidare ska kamerorna trots tidigare uppgifter kunna använda befintliga objektiv för E-fattning (alltså NEX-anpassade objektiv). Detta då A7 och A7r kan arbeta i två olika lägen – Crop mode och Full Frame mode. Huruvida det fungerar bra eller åtminstone fungerar överhuvudtaget återstår att se.

Slutligen kan nämnas att kamerorna påstås använda en optimerad sensordesign för att undvika problem i bildernas hörnor. Detta ska vara liknande vad Leica gjort med sin M FF-serie, men hur väl det fungerar i praktiken återstår givetvis att se. Mycket nytt på gång från Sony alltså och vi följer det hela med glädje – 2014 kommer att bli ett riktigt spännande kameraår!

Tidigare prisuppgifter för de båda modellerna var 1600-1700 euro/dollar för Sony A7 medan Sony A7r sattes till 2 000 euro/dollar – ett pris som nu justerats upp till 2300-2400 euro/dollar. En markant höjning alltså.

Summering av nyheten

  • Sony A7 använder en 24 megapixelsensor med AA-filter
  • Sony A7r använder en 36 megapixelsensor utan AA-filter
  • Man kan använda befintliga objektiv för NEX-serien med A7 och A7r
  • Kamerorna har två olika objektivlägen – Crop Mode & Full Frame Mode
  • Optimerad sensordesign ska minska problemen med dålig bildkvalitet i hörnen
  • Cirkapriserna är idag 1600-1700 euro/dollar för Sony A7 & 2300-2400 euro/dollar för Sony A7r

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.