Zeiss Otus 55mm f/1.4 – världens bästa objektiv?

zeiss-otus-55mm-f14-liggande

Zeiss Otus 55mm f/1.4 utvecklades för att vara världens bästa objektiv och nu när den kända tillverkaren är färdig med sin nya produkt så väntar givetvis entusiasterna på att få testa själva – är Zeiss Otus verkligen så bra som man påstår?

För cirka ett år sedan kom de första uppgifterna om Zeiss Otus och redan då satte företaget ribban mycket högt med den prototyp som visades upp på Photokina. Vid det tillfället sade Zeiss att bildkvalitén skulle vara bättre än något annat som fanns på marknaden – ett inte så lite kaxigt uttalande som verkligen kommer att testas framöver.

Vad är det då som gör Zeiss Otus 55mm f/1.4 så speciell? Till att börja med så kan nämnas att objektivet använder 12 linselement i 10 grupper med en så kallad flytande linskonstruktion. För att göra det riktigt bra används en Distagon-konstruktion som traditionellt bara används av vidvinklar, men nu tar Zeiss även tagit det till normalbrännvidden.

Vidare kan nämnas att objektivet är märkt med ”Apo Distagon”, har sex linselement tillverkade av specialglas och där ett har dubbel asfärisk slipning. Många konstiga namn kanske, men turligt nog kommer resultaten att tala för sig själv i slutändan. Zeiss påstår att Otus-objektivet inte visar någon synlig aberration och distorsion, vilket är imponerande.

Så, hur mycket kommer då härligheten att kosta och vilken kamerafattning är det som gäller. Jo, cirkapriset är inte mindre än 31 890 kronor och det är Canon EF samt Nikon F som gäller. För Canon är det ZE-märkning (1 030 gram, längd 127,3mm) och för Nikon är det ZF.2-märkning (970 gram, längd 125,3mm). Diametern är 92,4mm för båda alternativen.

Leica Apo-Summicron-M 50 mm f2 är en legend på marknaden och dessutom en svindyr sådan om man vill ha en på kameran. Huruvida Zeiss Otus 55mm f/1.4 slår denna på fingrarna i fråga om bildkvalitet, byggkonstruktion och generell prestanda  – ja det återstår helt enkelt att se. Glöm bara inte att de båda objektiven är till för helt olika system och då med olika förutsättningar.

 zeiss-otus-55mm-f14-framifran

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.