Canon kan släppa nytt 50mm-objektiv med IS

canon eos 7d

Canon kan lansera ett nytt 50mm-objektiv under 2014. Det skriver webbsajten canonrumors.com som påstår att en anonym källa givit dem information om det nya objektivet. Enligt uppgift rör det sig om en fast bländare på f/1.8 och med inbyggd bildstabilisering, eller IS som den benämns av Canon.

Om det hela stämmer så kommer objektivet bli något av en komplettering till de befintliga 24mm, 28mm och 35mm som redan finns med bildstabilisering direkt i objektivet. Vidare ska den nya modellen ersätta befintliga Canon EF 50 f/1.4 USM, vilket känns lite konstigt då nya också borde vara f/1.4 i så fall.

De tre ovan nämnda objektiven har inte varit någon större succé för Canon då cirkapriserna vid lansering varit på tok för höga och därmed inte lockat till köp. En tid efter lanseringarna valde företaget att sänka sina priser, vilket i sin tur har hjälpt försäljningen.

Canon EF 50 f/1.4 USM är betydligt bättre optiskt sett än den befintliga f/1.8-modellen så en uppgradering är absolut värd att vänta på. Speciellt trevligt är det med den inbyggda stabiliseringen då objektivet i praktiken blir ett 80mm på en kamera med APS-C sensor. På fullformat är det givetvis 50mm som gäller.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.