Sony A7 och A7r blir fullformatare med E-fattning

sony-nex7-zeiss
Sony NEX-7 med Zeiss-optik

Sony kommer att släppa två nya kameror i den populära E-serien, som även kallas NEX-serien, och döper dessa till A7 och A7r. Båda modellerna väntas sakna bildstabilisering i kamerahusen men är åtminstone vädertätade för att klara ett visst mått av yttre väderpåverkan.

Det som kanske är mest intressant om A7 och A7r är att de är fullformatmodeller. Sensorn är alltså betydligt större än i de tidigare kamerorna som använder APS-C formatet. Det betyder att nya objektiv måste tas fram då de befintliga inte kommer att fungera rakt av med fullformatarna.

Fortfarande saknas officiella uppgifter om A7 och A7r, men webbsajten sonyalpharumors.com säger sig ha tillförlitlig information som de klassar SR5 – eller ”almost certainly correct!” som de beskriver det. Många har väntat på en Sony NEX-kamera i fullformat och snart kanske vi får två sådana!

Priset

Enligt uppgift ska prislappen för Sony A7 hamnar på cirka 1 600 till 1 700 euro/dollar för bara kamerahuset och närmare 2 000 euro/dollar för kamerahus och ett kitobjektiv på 28-70 millimeter. Artikeln kommer att uppdateras med fler uppgifter när information ges ut.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.