108-megapixelkamera i nya mobiler från Xiaomi

xiaomi 108mp camera pre release

Xiaomi kan släppa en mobiltelefon med 108-megapixelkamera. Det är en helt absurt hög upplösning oavsett kameratyp – inte minst i en mobiltelefon där sensorn är försvinnande liten.

Xiaomi har tidigare hintat om att de arbetar på flera mobiltelefoner med ruskigt högupplöst kamera i 100-megapixelklassen.

Närmare bestämt fyra till antalet med produktnamnen Tucana, Draco, Umi och Cmi.

Exakt när de kommer att presenteras, vilka specifikationer de håller och hur prislappen ser ut är oklart. Tids nog lär Xiaomi släppa mer information, så håll ett öga här för mer information framöver.

När det gäller kameran så finns inte många tillverkare av kamersensorer för mobiltelefoner som når 100 megapixel. Den enda på marknaden just idag är ISOCELL Bright HMX 108 från Samsung.


Vi vet att Sony utvecklar en konkurrerande sensor, men det är inget som finns tillgänglig för mobiltillverkarna idag.

Samsung ISOCELL Bright HMX 108

samsung isocell bright hmx 108mp

Samsung ISOCELL Bright HMX 108 har en maximal upplösning på 12 032 x 9 024 pixlar. Eller 108 megapixel.

Det ger extremt detaljrika fotografier i bra ljusförhållanden. Men i dåligt ljus kommer den minimala sensorstorleken att bli problematisk.

Varje enskild pixel får betydligt mindre ljus än på sensorer med lägre upplösning, vilket visar sig i from av bland annat oönskat brus i bilderna.

Det kan ISOCELL Bright HMX 108 delvis lösa genom så kallad ”pixelbinning”. En teknik för att kombinera fyra pixlar till en större. Upplösningen minskar till 27 megapixel, men varje pixel får mycket mer ljusdata att arbeta med.

Samsung ISOCELL Bright HMX 108 har stöd för videoinspelning i 6K (6 016 x 3 384 pixlar) med 30 bilder per sekund.

Behöver jag 108 megapixel i min smartphone?

Nej, upplösningen i sig själv är ett marknadsföringsknep som kommer att sälja på höga siffror.

Själva upplösningen är inte nämnvärt mer användbar än en mobiltelefon med kamera 48 eller 64 megapixel. Visst, du kan beskära mer och förlora mindre detaljer när du gör det, men det är allt.

Det som är viktigt är den underliggande sensortekniken som Samsung använder i ISOCELL Bright HMX 108.

Enligt den sydkoreanska tillverkaren kan deras sensorteknik göra att mer ljus samlas på sensorn än med tidigare kretsar. Bara det är ett viktigt steg framåt för mobilkameror – klar bättre än ökad upplösning.

Tänk också på att den fysiska storleken på JPEG-bilderna som sparas – för att inte tala om RAW-filerna – kommer att vara astronomiskt stora.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.