Zeiss 16-70mm f/4.0 för Sony NEX-serien på gång!

sony-nex7-zeiss

Sony kommer snart att presentera ny zoomoptik för sin NEX-serie – Zeiss 16-70mm f/4.0. Med en prislapp kring 1 000 dollar är det här ett objektiv i den högre klassen och som ska leverera utomordentlig prestanda på alla Sonys NEX-kameror med E-fattning.

Personligen skulle jag gärna betala extra för samma objektiv men med en fast bländare på f/2.8, men om Zeiss har ökat den optiska kvalitén genom att minska bländaren till f/4.0 så är det absolut värt det mindre ljusinsläppet. Nu är frågan hur Zeiss 16-70mm f/4.0 står sig mot företagets tre befintliga objektiv för NEX.

Sony NEX 24/1.8 Carl Zeiss Sonnar T* är ett objektiv som är tillverkat av Sony men med specifikationer från Zeiss. Vi har även Zeiss Touit 12/2.8 och Zeiss Touit 32/1.8 som är nyare, högst omtalade för sin ”medelmåttiga” bildkvalitet och oförmåga att använda PDAF som finns i exempelvis Sony NEX-6.

Jag skulle enkelt kunna betala ännu mer för Zeiss 16-70mm f/4.0 än de beräknade 10 000 kronor som nämns, åtminstone om bildkvalitén och de optiska egenskaperna är riktigt, riktigt bra. Just de två punkterna är något som objektiven till NEX-serien saknar, åtminstone jämfört med Olympus optik för MFT.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.