YouTube-kanalen Linus Tech Tips hackades av kryptobedragare

YouTube logo
Foto: Alexander Shatov, Unsplash

Linus Tech Tips på Youtube drabbades av kryptobedragare. De fick åtkomst till kanalen och ställde till med rejäl oreda innan de stoppades.

Det här har hänt

Kryptobedragare kom över YouTube-kontot och raderade alla videor. Vi pratar om ett massivt arkiv med många års videor som försvann i ett svep.

När alla videor tagits bort lade kryptobedragarna upp två live-sändningar som kallades följande:

  • OpenAI LinusTechTips & Elon Special Crypto Giveaway
  • OpenAI ChatGPT-4: The Game-Changhing AI Technology

Båda live-strömmarna innehöll exakt samma innehåll, vilket är gammalt material med Elon Musk när han diskuterar kryptovalutor med Twitter-grundaren Jack Dorsey.

I videorna finns länkar som potentiellt går till webbsajter med skadlig kod. Målet är att locka så många som möjligt att gå till sidorna och luras att ladda ner koden till datorn.

Tacksamt nog visades bara live-strömmarna under en kort tid. Enligt webbsajten Dexerto så var den ena live i cirka 20 minuter och den andra i cirka 35 minuter.

Stor chans att alla videor återskapas

Linus Tech Tips är en stor och populära YouTube-kanal med miljontals följare. Sannolikheten att videorna återskapas i sin helhet är stor.

I skrivande stund fylls listan med äldre, uppladdade videor på i takt med att YouTube återställer dem till kanalen.

Något som kan vara problematiskt för kanalen är att många videor verkar använda titlar som ”Do not upload” och ”Do not use”, vilket i värsta fall betyder att färdiga originalvideor har ersatts av tidigare versioner.

Det kan också vara så som processen ser ut vilket betyder att Linus Tech Tips i bästa fall bara behöver dölja alla videor som inte ska synas.

Hur hackades Linus Tech Tips? Här är svaret

Linus säger att YouTube-kanalen hackades med hjälp av en speciell fil som preparerats med skadlig kod.

En person i teamet bakom kanalen laddade ner en PDF-fil som påstods vara ett legitimt erbjudande om sponsring, men den var i själva verket malware som infekterade personens dator.

Den vägen kunde den skadliga koden få åtkomst till känslig data – inklusive så kallade åtkomststokens för YouTube.

Med dem kunde kryptobedragarna enkelt logga in på kanalens konto, kasta ut alla andra och sen ändra innehållet.

Så säger Linus själv om hackerattacken

I en artikel på egna webbsajten Floatplane bekräftar Linus själv att kanalen hackats och att teamet arbetar med YouTube för att återställa allt innehåll.

Angående YouTube-kanalhacket, vi arbetar på det med Googles team just nu.

Linus säger också att allt som rör kanalen ska vara nedlåst och säkrat efter hacket. Teamet undersöker hur hackarna har kommit åt kontot och arbetar med att stärka säkerheten så att det inte ska kunna hända igen i framtiden.

Mer information kommer att släppas på kanalens WAN-show i framtiden.

FAQ

Är det säkert att besöka Linus Tech Tips på YouTube?

Ja, det är helt säkert att besöka kanalen idag. Efter hackerattacken så återskapas gamla videor och det finns ingen skadlig kod som kan infektera din dator, inte ens om du kollat på live-strömmarna som bedragarna lade upp.

Hur hackades Linus Tech Tips?

Någon inom Linus Media Group laddade ner en fil som påstods vara ett legitimt erbjudande om sponsring. PDF-filen som kördes var preparerad med skadlig kod och infekterade en dator.

Varför hackades Linus Tech Tips?

Målet var att visa två live-strömmar för så många besökare som möjligt och locka dem att ladda ner skadlig kod från en webbsajt. Bara att kolla på live-strömmarna påverkade ingen dator.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.