Counter-Strike 2: Gratis efterföljare till CS:GO

Counter-Strike 2
Foto: Valve

Valve har presenterat Counter-Strike 2. Spelet är en helt kostnadsfri efterföljare till otroligt populära CS:GO. Spelet är en kraftig omarbetning av originalet och Valve säger att alla aspekter har optimerats och förnyats.

Vad är Counter-Strike 2?

Counter-Strike 2 är den officiella efterföljaren till CS:GO.

Spelet bygger på grafikmotorn Source 2 och har helt omarbetade kärnegenskaper som gör det till ett helt nytt spel med förbättrad grafik och fysik.

Counter-Strike 2 är det största tekniska hoppet framåt i Counter-Strikes historia.

Valve

En av de stora nyheterna är att spelet stödet så kallade ”sub-tick updates”. Det betyder att servern vet exakt när en rörelse påbörjas, exempelvis när du avfyrar ditt vapen eller kastar en granat.

Andra nyheter är omarbetade banor som anpassats för Source 2-motorn, gränssnittet har förbättrats och ljudet är moderniserat.

Exempel på hur den nya fysikmotorn fungerar med granater.

Tre nivåer av banor

Enligt Valve har Counter-Strike 2 tre nivåer av banor.

De grundläggande banorna är så kallade”Touchstone”-banor som ser i stort ut som tidigare med CS:GO. De har bara fått mindre visuella förbättringar, men är i övrigt helt oförändrade.

En Touchstone-bana är Dust 2.

Andra banor har omarbetats helt från grunden. De har snyggats till och fått större justeringar som gör dem bättre anpassade för Source 2-motorn och den nya fysik som tillåts.

Alla föremål från CS:GO överförs till CS2

Alla föremål som du samlat på dig i CS:GO överförs automatiskt till Counter-Strik 2.

Det betyder att du inte förlorar några viktiga föremål, och dessutom har allt anpassats för Source 2 så att de känns och upplevs modernare.

Det gäller både den visuella stilen och ljuden (för de föremål som faktiskt kan låta).

Bland annat har alla vapen fått högupplösta texturer med fler detaljer så att de ser bättre ut än någonsin.

Counter-Strike 2
Dust II som banan ser ut i Counter-Strike 2.

Testa Counter-Strike 2 idag

Counter-Strike 2 är inte redo att släppas riktigt än. Under de kommande månaderna ska spelet finjusteras och Valve lovar att hålla alla intresserade uppdaterade längs vägen.

Planen är att kunna släppa spelet under sommaren 2023. Priset? Counter-Strike 2 är helt gratis!

Viktigt att poängtera för alla de som blivit bannade från att spela CS:GO är att det nya spelet förblir låst och oåtkomligt. Bannlysningen följer alltså med till Counter-Strike 2.

Just nu pågår ett litet test med ett fåtal, inbjudna spelare. Läs mer om alla nyheter i Counter-Strike 2 på den officiella webbsajten.

FAQ

När släpps Counter-Strike 2?

Sommaren 2023 enligt den officiella tidsplanen som Valve har satt.

Hur mycket kostar Counter-Strike 2?

Spelet är helt kostnadsfritt att ladda ner och spela.

Följer föremål från CS:GO med till Counter-Strike 2?

Ja, alla intjänade föremål i CS:GO följer med till CS2 helt automatiskt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.