Xiaomi Mi Notebook – första bärbara datorn från Xiaomi

Xiaomi Logo

Xiaomi är världens tredje största tillverkare av smarta mobiltelefoner och känd för sina högkvalitativa produkter till låga priser. En storspelare på den asiatiska marknaden och inom en snar framtid väntas Xiaomi även nå ut längre på den internationella.


Smartphones, surfplattor och aktivitetsmätare är tre kategorier som Xiaomi är stora i men nu verkar det som att tillverkaren även tänker börjar med bärbara datorer.

Mi Notebook

Xiaomi Mi Notebook är en produkt som det har ryktats om till och från, nu senaste med specifikationer som är trovärdiga. Enligt källor inom den kinesiska industrin kommer Mi Notebook att använda en 15,6-tumsskärm i full-HD, 8 GB internminne och ett Nvidia Geforce GTX 760M med ackompanjerande 2 GB grafikminne. Till det får man också en förra generationens Haswell-processor av typen Intel Core i7.

Skarpsynta och teknikmedvetna lär i det här läget anmärka på komponenterna som inte direkt når upp till dagens standard. Varför skulle Xiaomi släppa en bärbar dator med så gammal hårdvara när det finns bättre lösningar på marknaden? Svaret skulle mycket väl kunna vara så enkelt som att Xiaomi tänker kostnadseffektivt.

När alla fokuserar på Intel Skylake- och Nvidia Geforce GTX 900-serien som visserligen har bättre prestanda, och är energieffektivare kan Xiaomi istället skapa billigare produkter med tillräcklig prestanda. Med all sannolikhet kommer Mi Notebook endast att säljas på den asiatiska marknaden men datorn är nämnvärd ändå.


Xiaomi Mi Notebook

Större närvaro internationellt

Anledningen till det är Xiaomis allt närmare framryckning internationellt med större närvaro i både USA och Storbritannien. Varje ny produkt som släpps kan vara den som för tillverkare framåt mot de stora konkurrenterna.

Frågan är nu hur säkra de ”läckta” uppgifterna om Mi Notebook faktiskt är korrekta. De bilder som följer specifikationerna pekar på en mycket tunn ultrabook med drag från Apple Macbook Air.

Givetvis är det inte OS X som medföljer utan istället pratas det om en Linux-variant som omarbetats av Xiaomi för att passa deras behov. Den som hade hoppats på en riktigt billig Windows-dator får alltså leta efter andra alternativ – Mi Notebook är inte rätt för den som vill ha Microsofts plattform i tunn förpackning.

Kostar över 4 000 kronor

På frågan om prislapp så är Mi Notebook ryktesvis inte fullt så billig som man kan tro. På kinesiska marknaden kan den kosta 2 999 yen vilket omvandlat blir 481 dollar eller 4 321 kronor, moms ej inräknat. Det är inte överdrivet billigt ens för att vara en Kina-lansering så frågan är vad Xiaomi kan göra på den punkten.

Vad tror ni – kan Xiaomi bli en storspelare även med bärbara datorer?