Netflix släpper skalbar app för Windows 10

Netflix WIndows 10

Netflix har äntligen släppt en applikation för Windows 10 och det betyder att vi äntligen får en skalbar design som gör sig lika bra på telefoner som datorer och tablets. Till det får man även ett omarbetat gränssnitt och en omskriven grund som Netflix står på.

Precis allt har gjorts om från tidigare versioner för att vara så skalbart som möjligt, från inloggningsskärmen till hur applikationen beter sig i olika upplösningar. Man kan även fästa applikationen på startmenyn och i aktivitetsfältet, precis som man kan förvänta sig av en modern applösning idag.

Omarbetat visningsgränsnitt

Det kanske största området som Netflix lagt mest tid på är hur filmer och serier presenteras. Kategorierna scrollar man igenom vertikalt medan filmer och serier i respektive kategori scrollas fram horisontellt. Man har även lagt mycket arbete på sidan som visar information om respektive titel, komplett med högupplösta bilder och smarta förslag på mer material med samma innehåll.

”Our members on Windows run across many different screen sizes, resolutions and scaling factors. The new version of the application uses a responsive layout to optimize the size and placement of items based on the window size and scaling factor”

Netflix har även implementerat stöd för digitala assistenten Cortana från Microsoft. Det gör att man kan använda röstkommandon för att hitta material och söka efter filmer. Intressant nog kan röstkommandon göras redan innan applikationen har laddat färdigt så man kan snabbt hitta något att titta på.

Vi nämner längst upp att vi äntligen får en skalbar design, och det är åtminstone delvis sant för telefoner med Windows 10 stöds inte riktigt än. Det krävs en dator eller tablet för att nya Netflix-appen ska fungera men telefonstöd är planerat inom en överskådlig framtid.


En omarbetad grund

Förutom gränssnittet så har grunden som Netflix står på arbetats om helt. För att fungera optimalt använder filmtjänsten Facebook React (jo, faktiskt, Facebook) som är ett supersnabbt ramverk baserat på Javascript. Det ger en kraftfull ram för Netflix att arbeta med för uppspelning av video via HTML5, vilket är identisk med den videomotorn som finns på Netflix webbsajter.

Samtidigt med applikationen för Windows 10 så har filmtjänsten även släppt en uppdatering till sin app för Xbox One. Den ger en likadan upplevelse över båda plattformarna och har man provat ena så är man väl bekant med hur andra fungerar. En välkommen förbättring för de som använder både konsol och dator.

Nya applikationen för Windows 10 hittar ni på officiella appbutiken.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.