Externa batteriet räddar dagen – så väljer du batteripack

externt batteri new trent

Många har säkert varit med om att batteriikonen på telefonen börjat lysa rött och tydligt proklamerat att batteriet minsann inte håller mer än någon timme till – och att man då sitter på tåget hem utan varken vägguttag eller laddare i närheten. Kanske är det så att man är ute på stan under semestern och blir borta från morgon till kväll, hur ska man då ladda telefonen när batteriet börjar ta slut?

Tacksamt nog för de som känner sig träffade av situationen så finns speciella batteripack som räddare i nöden. Dessa extrabatterier kommer i olika storlekar och varianter men fyller alla samma funktion där de fyller på telefonens batteri precis som om man använde en laddare från vägguttaget.

Tunnare telefoner ger sämre batteritid

Tekniken går ständigt framåt och den stora frågan är kanske huruvida man faktiskt behöver köpa ett batteripack idag eller inte. Borde inte telefonernas batterier vara så mycket bättre än för några år sedan?

Det är sant att tekniken går framåt men i tillverkarnas strävan att göra allt tunnare och mer avancerade telefoner så räcker det inte alltid hela vägen. En del modeller klarar knappt en hel del dag medan andra, oftast lite större telefoner ibland håller sig i två hela dygn. Om man vet med sig att den förstnämnda passar in på telefonen man har i sin ägo så kan det vara värt att skaffa ett batteripack.

Så vad innebär det i praktiken?

Jo, ett batteripack är ett uppladdningsbart batteri som beroende på form och funktion kan ladda upp mobiltelefoner, surfplattor, kamerabatterier och i vissa fall även bärbara datorer. Kapaciteten beror ofta på produktens fysiska storlek där ett större batteripack också har större kapacitet.

Externt batteripack eller batteriskal

Oftast är batteripack externa enheter som ansluts med sladd till produkten eller batteriet som ska laddas. En del mobiltelefoner har dock speciella batteriskal som har dubbel funktionalitet. Dels kan de anslutas direkt till telefonens microusb- eller lightning-port för laddning och dels skyddar de telefonen mot stötar.

Fördelen är att dessa batteripack är speciellt designade för respektive telefon och kan erbjuda fördelar genom inbyggda funktioner som andra kanske inte ger. Ett exempel är Apple Smart battery case för Iphone 6s och Iphone 6 med hårdvara och mjukvara tätt knuten till IOS. Här kan man se hur mycket batteritid som finns kvar i batteripacket direkt i gränssnittet till IOS vilket kan vara praktiskt.

När man väljer batteripack bör man vara noggrann i sitt val då funktionalitet och kvalitet skiljer sig åt rejält mellan olika tillverkare och produkter. Med Smart battery case kan man se hur mycket batterikapacitet som finns kvar direkt i IOS men på själva batteripacket finns bara en enda indikator och den sitter på produktens insida. Det går inte heller att slå av batteripacket med någon brytare utan laddning sker automatiskt.

mophie_space_pack

På/av-brytare underlättar

Många andra produkter har kanske inte visning i operativsystemet men har istället flera indikatorlampor och brytare för att användaren själv ska kunna slå av och på laddningen. Man bör också vara noga med att kontrollera hur stor kapacitet batteripacken har så de åtminstone kan ladda upp telefonen till 100 procent för att ge maximalt med användningstid.

Med ett batteriskal begränsas man i de flesta fallen till användning med just den telefon som skalet är designat för. I vissa fall finns extra portar för laddning av andra enheter men vill man göra det finns stora fördelar med att välja större, separata batteripack med fler in- och utgångar.

Här är våra rekommendationer för vad som kännetecknar ett bra batteripack idag:

  • Kapacitet över 10 000 milliamperetimmar. Detta säkerställer att man kan ladda upp telefonen minst en eller gärna två gånger utan att batteripacket tar slut. Kan tyckas vara onödigt mycket men det säkrar också för den gången när man glömmer ladda batteripacket men ändå kan hjälpa telefonens batteri.
  • Två eller fler usb-portar. Det är bra om man kan ladda en telefon men bättre att kunna hjälpa kompisen bredvid som kanske också behöver ladda sin. Med två eller fler usb-portar kan man sluta kablar för olika produkter och ladda flera samtidigt. Tänk bara på att de ofta ger olika utström.
  • Utström på minst 2,1 ampere på en port. Ju högre utström (till en gräns) desto snabbare laddar enheten som ansluts till batteripacket. Högpresterande telefoner, surfplattor och datorer kräver en högre utström på 2,1 ampere eller mer för att snabbt ladda upp batterierna medan äldre och mindre telefoner nöjer sig med en lägre utström på 1 ampere.
  • Indikator för kvarvarande kapacitet. Det kan tyckas vara en självklar sak men inte alla batteripack har bra indikatorer för hur mycket kapacitet som finns kvar. Välj en produkt som tydligt visar vad som finns kvar så det inte uppstår missförstånd som gör att batteripacket inte fungerar när det behövs som mest.
  • 20-voltsport för bärbara datorer. Allra vanligast är att usb-portarna är vanliga 5-volts för anslutning till smartphones och surfplattor. För bärbara datorer krävs mer än så och en del batteripack har en speciell 20-voltsport för just detta ändamål. Tänk på att det behövs speciella kablar för anslutning till bärbara datorer då de allra flesta inte kan ladda via usb, undantagsvis Macbook som använder usb-c för laddning.
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.