Nintendo: Fortsatt stöd för 3DS & 3DS XL i framtiden

nintendo 3ds xl 2014

Det har höjts farhågor om att Nintendo tänker lämna sina handkonsoler 3DS och 3DS XL åt sina öden nu när spelföretaget börjat visa intresse för mobila plattformar. Inte minst då den japanska ikonen ingått i ett partnerskap med utvecklaren DeNa om att skapa spel för just dessa. Redan idag vet vi att första speltiteln blir ”Miitomo” och den utstakade banan är minst sagt oroväckande även hos de mest inbitna 3DS-användarna.


Kanske är det därför som Nintendo-profilen Scott Moffitt nu går ut med lugnande besked om att 3DS-konsolerna kommer att ha fortsatt stöd av Nintendo även i framtiden. Målet är att skapa ett ekosystem som kan leva och arbeta tillsammans utan att den ena konkurrerar ut den andre. Tanken är att den mobila satsningen ska locka användare att skaffa Nintendos dedikerade plattformar i vilken 3DS-konsolerna ingår.

3DS har sålt bättre än Xbox och Playstation

Jämfört med tungviktarna Xbox One och Playstation 4 så hör man inte mycket om Nintendos konsoler längre. Wii och Wii U är nästan helt osynliga i svensk reklamen och 3DS är ingen konsol som marknadsförs speciellt hårt. Ändå säljer den senare bättre än de båda konkurrerande stationära konsolerna.

Enligt Nintendo har fler än 50 miljoner exemplar av 3DS sålts sen introduktionen på marknaden 2011. Det kan jämföras med Xbox One som beräknas ha sålts i 17 miljoner exemplar och Playstation 4 i 30 miljoner exemplar. Givetvis bör nämnas att 3DS har funnits något längre på marknaden men det är ändå en imponerande siffra.

Ska man dessutom tro Sott Moffitt så finns inga tecken på att försäljningen av Nintendo 3DS är på väg att sakta ner – istället ökar den stadigt. Siffrorna pekar på ett rekordår där försäljningen ligger klart före fjolårets och inför julhandeln storsatsar Nintendo med tre tunga speltitlar som dragplåster.Lästips: Nintendo 3DS & 3DS XL nysläpps med bättre hårdvara


Tre tunga speltitlar

  • The Legend of Zelda: Tri Force Heroes släpptes tidigare i september och är det artonde (!) i serien. Speciellt framtagen för 3DS och med samma grafikmotor som The Legend of Zelda: A Link Between Worlds är Tri Force Heroes en nysatsning med upp till tre samtidiga spelare för att ta sig framåt i den spännande handlingen.
  • Animal Crossing är ett simulatorspel som har sina rötter från 2001 men som de senaste åren fått ett stort uppsving. Spelet går ut på att som människa leva i en by med djur som har mänskliga drag. Nyligen släpptes Happy Home Designer-paketet till Animal Crossing och det har visat sig mycket populärt. Ett paket som väntas bli hårt marknadsfört under julhandeln.
  • Yo-Kai Watch är det tredje och sista spelet på vår lista. Ett spel som går ut på att fånga spöken och som har fått enorm uppmärksamhet på den japanska marknaden. Namnet har sitt ursprung i japanska folksagor om gastar och vålnader men har fått ett betydligt mer barnvänligt drag än vad namnet kanske antyder.

Kritiska röster har länge anklagat Nintendo för att inte göra tillräckliga ansträngningar för att implementera flerspelarstöd över internet i sina speltitlar. Det kanske låter konstigt med tanke på de många spel som finns till Wii och Wii U där målet är att antingen tävla mot andra spelare eller samarbete för bättre framgångar.

Nintendo satsar inte på MMO

3DS däremot är en helt annan sak och Tri Force Heroes är en frisk fläkt i ett annars enspelarvänligt klimat. Vanligast är att två personer kan spela tillsammans medan tre är något unikt för Nintendos handkonsoler. Lägg till den spelikon som Zelda faktiskt är och Nintendo lär ha en enorm storsäljare att se fram emot när julhandeln går igång.

Super Smash Bros, Mario Kart 7 och Tri Force Heroes är alla utmärkta spel där vänner kan hjälpa eller stjälpa varandra på samma skärm. Monster Hunter-serien är ett bra exempel på onlinebaserade titlar där flera spelare kan assistera varandra men den som vill ta del av MMO-titlar bör inte leta vidare hos Nintendo. Det är inget man säger sig satsa på i framtiden.

Om vi inte tittar alltför närma på Miitomo som redan idag har fler än 200 miljoner Mii-karaktärer som skapats – trots att spelet inte släpps förrän nästa år. Det är inget MMO-spel men den sociala närvaron verkar redan ha fångat miljontals intresserade.

Apple TV 4th Gen mediaspelare

Apple TV & iPhone

iPhone har blivit en enorm inkomstkälla som spelmaskin för Apple och mängder av utvecklare som lever på att släppa mobilspel. Aldrig någonsin har vi noterat en så enorm intresseökning hos användarna som med iPhone och nu senast med fjärde generationens Apple TV. Bara månader efter lanseringen finns fler än 2 600 applikationer till Apple TV 4 och de allra flesta är spel – något som tydligt visar hur omtyckt plattformen är för just detta.

Apple är givetvis inte ensam om kakan utan många andra tillverkare slåss för att erbjuda de bästa spelmaskinerna i mobil form. Det stora intresset har utan tvekan tagit stora delar av Nintendos marknadsandelar och det är inte konstigt att spelföretaget vill ge sig in med egna spel. Vi ska dock inte räkna med att de allra tyngsta spelkaraktärerna når våra mobiltelefoner, dessa har reserverats för Wii- och 3DS-serierna.

Vilka spel ser ni helst ska släppas från Nintendo till mobiltelefoner?