Xiaomi Mi Band 5 – allt om aktivitetsarmbandet

Mi Band 5 © Xiaomi
Mi Band 5 © Xiaomi

Xiaomi Mi Band är en serie aktivitetsarmband i budgetklassen som blivit mycket omtyckta på marknaden. Senaste modellen släpptes i juni 2019 – och nu kommer uppgifter om nästa års Mi Band 5.

Uppdatering 2020-06-12: Xiaomi Mi Band 5 är släppt – äntligen officiell

  • 1.1-tums AMOLED-skärm (upp från 0.95 tum)
  • Skärmupplösningen 126 x 294 pixlar (upp från 120 x 240)
  • Ljusstyrka på 450 nits (upp från 400 nits)
  • Magnetisk laddare
  • Mi Band 5 kan användas för styra mobilkameran
  • Mikrofon för röststyrning med Xiaomi XiaoAi
  • NFC-stöd för kontaktlösa betalningar (valbart)
  • Stöd för 11 sportlägen (upp från 6 st i Mi Band 4)
  • Pulsmätare för koll av pulsen 24 timmar om dygnet
  • Mindre batteri på 125 mAH (ner från 135 mAh)


Uppdatering 2020-06-09: Magnetladdning, uppgraderade sensorer & större skärm

Det blir allt vanligare att tillverkarna övergå från laddning med sladd till att använda så kallade magnetladdning. Eller trådlös laddning som det även heter.

Hittills har Xiaomis aktivitetsarmband krävt att själva aktivitetsmätaren plockats ur armbandet för att laddas. Något som givetvis är ett irritationsmoment och lite omständigt jämfört med hur andra aktivitetsarmband löst laddningen.

Med Mi Band 5 verkar Xiaomi ha löst problematiken med laddningen och inför trådlös laddning.

xiaomi mi band 5 illustration charge pulssensor pre 2020
Laddningskabel och pulsmätare © Xiaomi

Det betyder att du slipper ta ut aktivitetsmätaren från armbandet och kan placera en laddningskabel direkt på laddningsporten. Om man fortfarande kan byta armband återstår att se.

Andra detaljer som är kända om Mi Band 5 är att skärmen blir 20 procent större jämfört med Mi Band 4.

En av de stora utmaningarna för aktivitetsarmband – jämfört med smartklockor och träningsklockor – är att skärmarna är generellt mycket mindre. Det betyder potentiellt att kontrollen av aktivitetsmätaren är mer begränsad och det visas inte lika mycket data som på de större skärmarna.

Det finns även ett uttalande från Xiaomi om att sensorerna i Mi Band 5 har uppgraderats. Företaget har inte specificerat närmare kring detta, så vi vet inte exakt vad det innbär idag. En teaser-bild på pulsmätaren kan indikera att det är den som blivit uppgraderad.

En sista sak är att Xioami pekar på stegmätning, stressmätning och respiratorisk hälsomätning som områden de har förbättrat. Åter igen utan att gå in på fler detaljer än så.

Via Weibo.com

Originalartikeln

Xiaomi Mi Band 5 har inbyggt NFC-stöd

Enligt nya uppgifter kommer Xiaomi Mi Band 5 att ha internationellt NFC-stöd direkt från start. Det betyder både att aktivitetsarmbandet har en NFC-krets samt att mjukvaran tillåter användning.

Fram tills idag har vi vetat att Mi Band 5 har en NFC-krets, däremot inte huruvida den är aktiverad utanför den kinesiska marknaden eller inte.

NFC är nödvändigt för bland annat kontaktlösa betalningar i butik och gör det lättare att snabbt parkoppla aktivitetsarmbandet med kompatibla mobiltelefoner och hörlurar.

Mi Band 4 har stöd för NFC – men bara i Kina

Befintliga Mi Band 4 har också en NFC-krets, men bara om du köper aktivitetsarmbandet från Kina.

Den internationella modellen som säljs utanför den kinesiska marknaden saknar NFC-kretsen, något som gör att en del väljer att importera modellen direkt från kinesiska butiker.

Anledningen till varför Xiaomi inte släppt NFC-stöd utanför Kina är inte känt idag. Inte heller vet vi anledningen till varför stödet kommer med nästa års modell.

När släpps Xiaomi Mi Band 5?

Xiaomi har inte gått ut med ett officiellt datum för lanseringen av Mi Band 5. Däremot har vi fått indikationer från tillverkaren om att lanseringen sker i oktober 2020.

Det släpps en ny Mi Band-modeller varje år. Xiaomi Mi Band 4 släpptes i juni 2019, och Mi Band 3 introducerades i slutet på maj 2018.

Om Xiaomi väljer att släppa Mi Band 5 under oktober månad betyder det att tillverkaren skjuter på lanseringarna ytterligare. Däremot hålls inte den årliga lanseringen rent månadsmässigt.

Vad är Xiaomi Mi Band?

Xiaomi Mi Band är en populär serie med aktivitetsarmband från kinesiska tillverkaren Xiaomi.

Mi Band-serien är budgetorienterad och kostar från några hundralappar och uppåt beroende på modell. Den i skrivande stund senaste modellen är Mi Band 4, och den kan du köpa för runt 400 kronor inklusive moms.

Xiaomi Mi Band-modellerna har alla de vanligaste sensorerna för aktivitetsmätning. Du kan ansluta armbandet till din mobiltelefon för att få aviseringar vid inkommande meddelanden och samtal, och uppdatera med ny mjukvara.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.