Xiaomi Mi 9: Prisvärd mobiltelefon med hög prestanda

xiaomi mi 9 farger

Xiaomi Mi 9 är en mobiltelefon med Android 9 ”Oreo”, Qualcomm Snapdragon 855-processor och stor 6,39-tumsskärm. Xiaomi Mi 9 släpptes den 20 februari 2019 och kostar från cirka 4 700 kronor.

Xiaomi Mi 9 är en mobiltelefon i den högre prestandaklassen. Det karaktäriseras främst av skärmen med upplösning i full-HD och processorn från Qualcomm. Men modellen har också några egenskaper som är uppe i flaggskeppsklassen, bland annat kamerorna och processorn.

Skärmen och processorn

xiaomi mi 9 skarm
  • AMOLED och FHD+ i en stor 6,39-tumsskärm
  • Snapdragon 855 är en fyrkärnig processor i högre prestandaklassen

Det första som möter användaren är så klart skärmen. Det är en AMOLED-variant på 6,39 tum och med upplösning i full-HD+ (2 220 x 1 080 pixlar).

Mobiltelefonen har ett skärmförhållande på hela 90,7 procent och använder Corning Gorilla Glass 6 som repskydd. Det enda som inte är skärm på framsidan är en liten droppformad del överst på telefonen där den lilla frontkameran finns.

Processorn är en Qualcomm Snapdragon 855 med fyra Kryo 485-kärnor.

Två är klockade till 2,84 GHz och två kärnor till 2,42 GHz. De första används tillsammans med de senare när telefonen kör tunga applikationer och spel. När telefonen bara göra lättare arbeten används endast de långsammare kärnorna för att spara på batteriet.

Kamerorna

  • Totalt fyra kameror med upplösningen 48 megapixel som högst
  • Stöd för 4K-upplösning i 30 bilder per sekund

Xiaomi Mi 9 har tre kameror på baksidan och en kamera på framsidan.

Huvudkameran på baksidan är på hela 48 megapixel och består av en Sony-tillverkad kamerasensor (IMX586). Den ackompanjeras av en 16 megapixel ultravidvinkel och en 12 megapixel optisk zoom på 2x.

På framsidan sitter en ensam kamera på 20 megapixel. Mobiltelefonen kan spela in videor i maximalt 4K-upplösning med 30 bilder per sekund. Det finns även stöd för super-slowmotion extrema 960 bilder per sekund, dock med betydligt lägre upplösning.

Det är idag oklart hur Xiaomi Mi 9 står sig mot konkurrenter som Huawei Mate 20 Pro, Samsung Galaxy S9 och iPhone XS – alla erkänt bra kameratelefoner.

Batteri, operativsystem och färger

  • Snabbladdning på 20 watt
  • Android 9.0 ”Oreo”
  • Fyra färgval
  • 6 GB eller 12 GB RAM, 128 GB lagringsutrymme

Batteriet i Xiaomi Mi 9 är på 3 500 milliamperetimmar. Det finns även stöd för snabbladdning på 20 watt.

Operativsystemet är Android 9.0 ”Oreo” med tillhörande gränssnittet MIUI 10.1.2.0. Xiaomi släppte uppdateringen med det versionsnumret redan i december 2018, så vi hoppas på en nyare version som uppdateringen OTA direkt när man öppnar lådan.

Färgvalen som gäller för Xiaomi Mi 9 är följande: Lavender Violet, Ocean Blue och Piano Black.

Grundmodellen har 6 GB RAM-minne och 128 GB lagringsutrymme. Mer än tillräckligt för de allra flesta. Om det inte räcker kan du betala lite extra för dubbla mängden RAM, alltså extrema 12 GB. Denna variant kallas ”Special Edition” och är ett gäng hundralappar dyrare.

Cirkapriserna idag är 446 USD för grundmodellen och 595 USD för specialmodellen. Omräknat blir det cirka 4 700 kronor respektive 6 300 kronor inklusive moms.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.