Wyze tar bort viktig funktion från sina säkerhetskameror

wyze cam v2

Vissa säkerhetskameror från tillverkaren Wyze kommer inte längre ha stöd för detektering av personer. Redan under 2019 avslöjade Wyze att förändringen – som kanske är temporär – skulle komma, och nu är den här.

Uppdatering 2022-03-31: Wyze kände till allvarligt säkerhetshål i WyzeCam v1, men valde att inte berätta för kunderna. Hackare hade åtkomst till live-strömmar och data på minneskortet i tre år. Läs mer om nyheten här.

Vad har hänt?

Stöd för detektering av personer har tagits bort från två säkerhetskameror från Wyze. Det säger det Seattle-baserade företaget som även pekar ut Wyze Cam V2 och Cam Pan påverkade modeller. Anledningen till att stödet tas bort är att Wyze köpt in detekteringstekniken från Xnor.ai, ett företag som nyligen köpts av amerikanska företagetsjätten Apple.

Varför tar Wyze bort teknik de redan skaffat till kamerorna?

När Apple köpte Xnor.ai förlorade Wyze rätten att använda tekniken som används för persondetekteringen med säkerhetskamerorna.

Anledningen? Wyze gick tydligen med på en klausul som gav Xnor.ai rätten att återkalla rätten till tekniken när som helst och oavsett anledning. Ouch.

Det betyder att mjukvaran i kamerorna måste justeras med en uppdatering. Och en beta-version har redan letat sig ut på internet.

Kommer persondetektering att implementeras i Wyze-kamerorna igen?

Ja, det är högst sannolikt att Wyze implementerar sin egen lösning, eller köper in en tredjeparts som tidigare. Företaget har sagt att borttagandet är temporärt och förhoppningsvis står de vid sitt ord.

Dessvärre finns det inga tidsuppgifter för en lösning. Därför kommer användarna vars säkerhetskameror påverkas att vara mindre funktionabla för en överskådlig framtid.

Det återstår en hel del frågor om hur Wyze tänker implementera persondetektering:

  • Används AI som körs i molnet eller direkt på säkerhetskamerorna
  • Om det blir en gratis funktion eller premiumlösning

Den här nyheten är en skarp varning till alla om att man inte äger tekniken i hemmet, utan att det mesta kan förändras med bara en uppdatering och med kort eller inget varsel.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.