Witcher 3 släpps troligtvis inte till Linux – någonsin

The Witcher 3

När utvecklaren CDProjektRed släppt en Linux-version av The Witcher 2 var kritiken från användarna minst sagt hård. Med en i det närmaste hatisk stämning attackerades både företaget och dessa anställda verbalt på internet med sådan intensitet att det lämnade en mycket bitter eftersmak för den framtida utvecklingen.


Så bitter att CDProjektRed knappast är intresserad av att släppa The Witcher 3 med stöd för Linux — någonsin. Den initiala kritiken kom direkt efter lanseringen av The Witcher 2 för Linux. Ett spel som virtualiserades istället för att köra “native” direkt i operativsystemet, och med det följde en omätbar rad med buggar som gjorde spelet nästan ospelbart.

Tyvärr stannade inte kritiken mot spelet på en civiliserad nivå utan höjdes långt bortom alla rimliga gränser. Med de kritiska rösterna ringandes i öronen lyckades CDProjektRed lösa många av buggarna och med tiden blev The Witcher 2 en lyckad portning till Linux, om än fortsatt virtualiserad sådan.

Minnena om de hatiska kommentarerna har dock inte lämnat korridorerna hos utvecklaren och nu säger CDProjektRed att The Witcher 3 troligtvis inte kommer att släppas för Linux. Trots att communityn med spelare tydligt ber om att få spelet till den öppna plattformen. Så här säger en utvecklare från företaget som kommenterar det hela.

— Bitterheten var otrolig. Ja, vi misslyckades med prestandan vid lanseringen men löste allt tillslut. Tyvärr följde en stor hatkampanj och såväl VP som CDPR fick mängder av hatmejl skickade till sig. Jag kan inte låta bli att känna att detta skadade CDPR:s syn på Linux-plattformen för all framtid.


Det är mycket tråkigt att många internetanvändare visar sin dåliga sida istället för att vara positiva och bidra till en bättre stämning. CDProjektRed och deras utvecklare hade kunnat göra ett mycket bättre jobb från start men misslyckades och rättade sina misstag. Lite positiv känsla från de drabbade hade kunnat göra det hela betydligt smidigare.

Vi på Tekniksmart tycker det är tråkigt att bitterheten får lysa igenom så enkelt. Bara ta en titt på kommentarerna i forumen på Steam som exempel, de visar tydligt den aggressiva stämning som ofta blossar upp när ett problem uppdagas och som påverkar många. Tacksamt nog finns så klart även ljusen i mörkret som bidrar till en bättre stämning. De är färre, men de finns och ska lyftas fram mer.

Om CDProjektRed blev avskräckta från att någonsin arbeta med Linux igen, ja då förstår och accepterar vi det. Hatiska kommentarer är aldrig rättfärdigade och absolut inte i den mängd som företaget utsattes för.