Linux-kärnan har uppdaterats till version 4.12 — näst största i historien

Linux Logo

Linux-kärnan har uppdaterats till version 4.12 och med det släpptes den näst största versionen hittills, sett till antalet commits. Varje timme lades 795 rader kod till och varje dag 19 0932 rader. En massiv uppdatering med en mängd spännande nyheter.

Det kanske mest intressanta för många är att Linux-kärnan nu har grundläggande stöd för grafikkort ur Nvidia GeForce 1000-serien och AMD Radeon RX Vega-serien. Det krävs så klart en mängd optimeringar för att stödet ska vara fullgott, men det här är en utmärkt början.

Vidare ger version 4.12 av Linux-kärnan en mängd förbättringar till filsystemet F2FS samt stöd för hårdvara som Intel RealSense SR300, Razer Sabertooth och Mad Cats Brawlstick. Här är en lista med fler av de större nyheterna i nya versionen.

Det finns nu även en hanterare för USB Typ-C, nya drivrutiner för ljudkretsar samt buggfixar för ljudkretsar till Intel Skylake / Atom. Har du en bärbar dator från Dell ger version 4.12 utökat stöd för bakbelyst tangentbord, datorer med Intel-ljud och fysisk volymknapp har fått bättre drivrutiner för detta.

En annan nyhet som implementerad men inte aktiverad är stöd för BFQ, eller Budget Fair Queue som förkortningen står för. En teknik för att hantera köplacering av systemets åtkomstbegäran till data på en hårddisk eller SSD. Eller mer praktiskt förklarat, BFQ stoppar systemet från att låta en enda applikation ta alla resurser i anspråk till sig själv.

BFQ har varit under utveckling under de senaste åren och bara nyligen inkluderats i Linux-kerneln. Några distributioner har inkluderat detta via manuellt uppdatering av kerneln, men nu finns den tillgänglig för alla. […] Ibland när man kopierar stora filer i Linux kan hela systemet bli långsammare eller frysa helt — detta ska nu tillhöra det förflutna — OMG! Ubuntu!

Givetvis är listan till synes ändlöst mycket längre om man läser den lång (och för många obegripliga) listan med ändringar som gjorts. Om du är nyfiken finns hela att läsa här, men utöver vad som står ovan är mycket ointressant för alla utom utvecklare och entusiaster.

Totalt har kärnan nu 24.17 miljoner rader med kod, en ökning med närmare en miljon rader från föregående version (4.11). Om du redan idag vill testa nya kärnan du kan du använda verktyg som Ukuu för att installera en förhandsversion av kerneln, gör det bara inte på din vanliga installation.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.