Photobucket anklagas för utpressning

amazon photobucket ransom

Photobucket anklagas för utpressning av användarna. Helt oannonserat gjorde den populär tjänsten en ändring i användaravtalet som betyder att så kallad hotlinking, när bilder från Photobucket visas på andra webbsajter, nu kostar användarna extrema 399 dollar varje år.

I samband med avtalsändringen började mängder av webbsajter visa en platshållare från Photobucket istället för den bild som egentligen var tänkt. Webbsajter som Amazon, eBay och Etsy är hårt drabbade av ändringen då många länkat produktbilder till annonser där.


Då ändringen kom utan förvarning är det många som ser det hela som utpressning av Photobucket. Inte minst då uppladdade bilder inte kan laddas ner till datorn av användarna. Kritiken är massiv, media har snappat upp nyheten och Twitters fylls med arga röster.

— Det kom ingen förannonsering, ingen varning via e-post till användarna om att ändringen var på gång, och kanske allra viktigast, ingen förklaring, skriver bloggen Runcorn’s Aqueous Digital.

Forum över hela världen går på knäna när tidigare blomstrande forumtrådar när detaljerade bilder helt sonika försvinner. Det finns de som har använt Photobucket för bilduppladdningar i mer än 10 år och som nu måste börja om från början.

Huruvida Photobucket tänker böja sig för kritiken eller inte återstår i skrivande stund att se. Men det är minst sagt irriterade röster som höjs och det här är inte ett problem som bara försvinner av sig själv.

photobucket-blogpost-ransom
Photobucket skriver inget i sitt blogginlägg om kostnaden för att länka bilder på andra webbsajter.

Varje gång någon besöker en webbsajt med inlänkade bilder från ett konto som inte betalt 399 dollar för att göra det blir denne påmind om varför man inte ska använda Photobucket. Någonsin.

Samtidigt varnar nu experter för att använda gratistjänster som Photobucket. Att ladda upp tio års användning av bilder och tro att de är 100 procent säkra är naivt men inte ovanligt som vi nu får se. Det är viktigt att alltid spara säkerhetskopior på fler platser.

Photobucket påstår att de har fler än 100 miljoner användare som laddat upp fler än 15 miljarder bilder till sajten. Vi gissar att antalet användare kommer minska drastiskt den närmaste framtiden. Kraftigt. Även om Photobucket backar i sitt beslut, och det räknar vi kallat med att sajten kommer göra, så är skadan redan skedd.

Förtroendet är minst sagt i botten. Frågan är om Photobucket kan överleva den här smällen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.