Nytt VR-headset från Samsung klarar 4K och är helt fristående

samsung-exynosvr-iii-mwc2017

Samsung har visat upp en prototyp av ett nytt VR-headset med inbyggd Exynos-processor. Detta efter att ha bekräftat arbetet med modellen tidigare i mars — och först nu kommer de första konkreta uppgifterna.


Det som primärt skiljer nya VR-headsetet från tidigare varianter är att nya modellen har komponenter för att göra den fristående. Där exempelvis Gear VR kräver en mobiltelefon för att fungera kan nya headsetet klara sig själv.

Tekniken bakom öppnar upp för en hel mängd tänkbara tillämpningar där fristående, smarta skärmar kan tilltala. Under Mobile World Congress visade Samsung en fungerande prototyp med referensplattformen ExynosVR III.

En plattform kapabel att driva dubbla Quad HD-skärmar med 90 bilder per sekund, eller en 4K-skärm i 75 bilder per sekund. Detta tack vare en specialbyggd variant av Exynos 8895-processorn med grafikkretsen ARM Mali G71 MP20.

Till det finns stöd för ögonspårning som gör att hårdvaran endast renderar vad användaren tittar på i full kvalitet. Tekniken kommer från företaget Visual Camp som Samsung samarbetar med för sin referensplattform.


— Genom att samarbeta med Samsung Electronics blev vår teknik internationellt känd under MWCS 2017. Det öppnar som en bro mot framtida marknadsinsatser. Nu fokuserar vi på att demonstrera högkvalitativ teknik och produkter på andra sidan vattnet, säger Suk Yunchan, VD på Visual Camp.

Andra tekniker som ExynosVR III ska erbjuda är externa kameror för att exempelvis läsa av handrörelser, igenkänning av ansiktsminer och röstkontroll. Referensplattformen är inte färdig utan kommer att utvecklas vidare under en överskådlig framtid, så räkna med att mer kan tillkomma.

Samsung har flera VR-headset tillgängliga men de är begränsade i funktionalitet och kräver mobiltelefon för att fungera. Med tunga aktörer som Google, Facebook och Apple på gång med egna lösningar lär Samsung känna stor press från både investerare och marknaden.

Apple har exempelvis nyligen köpt tyska SMI sin har både VR- och AR-lösningar. Just den sistnämnda är enligt rykten vad Apple satsar mest på, och om inte Samsung gör något drastiskt inom en snar framtid kan den sydkoreanska tillverkaren få se sig omsprungen av konkurrenterna.