Stora nyheter till iPhone 8 — Touch ID saknas & trådlös laddning

apple-iphone8-mockup-render-idropnews
Rendering från webbsajten iDropNews.

Det fullkomligt väller in uppgifter om den kommande generationens iPhone-telefoner. Med en lansering som väntas ske kring september månad är det många som håller inne med telefonköpen i vänta på det nya — och det är lätt att förstå varför då iPhone 8 ser ut att bli ett rejält nytänk från Apple.

Som många gånger tidigare är det hyllade och omtalade analytikern Ming-Chi Kuo från KGI Securities som gått ut med de senaste uppgifterna. Närmare bestämt tio analyser kring iPhone 8 och vad han tror kommer i nya mobiltelefonen, och Ming-Chi Kuo har ett bra rykte om att pricka rätt.

Det första han nämner är att Touch ID inte kommer att finnas med i bilden till iPhone 8. Istället kan det vara ansiktsigenkänning som gäller, detta då utmaningar kring hårdvaran för fingeravtrycksläsare gör det svårt (omöjligt?) för Apple att erbjuda Touch ID i sin flaggskeppstelefon.

Om det stämmer är det extremt viktigt för Apple att visa framfötterna med en teknik som faktiskt fungerar bra för ansiktsigenkänning. Vi vet sen tidigare att Samsung misslyckats med en säker implementation i Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus, så kan Apple ha knäckt ”koden”?

Vi vet att Apple kan ha 3D-kapabel ansiktsigenkänning för inte bara läsa av ansiktet som en platt bild utan faktiskt känna av hur ansiktet är uppbyggt. Frontkameran ska även ha förbättrade egenskaper kring selfiefotografering, men vad det innebär vet vi inte i skrivande stund.

iPhone 8 kommer att vara den första telefonen från Apple med OLED-skärm och ha största skärm-till-chassi-förhållande av alla mobiltelefoner på marknaden idag. Detta tack vare en helt ny skärmdesign och en hemknapp som inte är fysisk utan virtuell direkt på skärmen.

Vidare skriver Ming-Chi Kuo att kompanjontelefonerna iPhone 7s och iPhone 7s Plus får chassin helt i glas med metallram endast för att kunna använda trådlös laddning enligt WPC-standarden. WPC står för Wireless Power Consortium vilket troligtvis betyder stöd för Qi-funktionalitet som i många andra telefoner.

Tyvärr verkar det som att trådlös laddning inte blir standard ur lådan för iPhone 7s och iPhone 7s Plus. Istället ska stödet fås med ett tillbehör som användarna måste köpa till (förvånad?). Istället ska iPhone 8 ha stödet inbyggt för att ytterligare lyfta telefonen som flaggskeppsmodellen.

apple iphone8 mockup render idropnews2
Rendering av iPhone 8 från webbsajten iDropNews.

iPhone 8 har laddningsteknik från USB-C men Lightning-kontakt

Vidare tror Ming-Chi Kuo att iPhone får stöd för laddning via USB-C-teknik med högre laddningseffektivitet än tidigare. Dock ska modellen skeppas med samma standardladdare på 5 watt med USB-A som tidigare och en kabel för USB-A till Lightning. Inga konstigheter alltså, för befintliga användare av en nyare iPhone fungerar det precis som tidigare, bara snäppet vassare.

Analytikern har även lite att säga om den interna hårdvaran i iPhone 8, iPhone 7s och iPhone 7s Plus. Närmare bestämt om RAM-minnet där mängden står i fokus.

Enligt Ming-Chi Kuo får iPhone 8 och iPhone 7s Plus en större mängd RAM-minne på 3GB där den mindre iPhone 7s endast får 2GB minne. Alla tre modellerna ska har överföringshastigheter som är 10-15 procent snabbare jämfört med befintliga iPhone 7 för bättre AR-prestanda (Augmented Reality).

Andra detaljer som nämns är förbättrad högtalare, lagringsutrymme på 64GB och 256GB och färre färgalternativ för iPhone 8 än med de andra modellerna.

Om du planerar att köpa någon av de nya modellerna är det september månad som gäller för den officiella presentationen. Apple har en historia av att visa upp sina kommande iPhone-telefoner under hösten — men tro inte att iPhone 8 kommer samtidigt med iPhone 7s och iPhone 7s Plus. Räkna med mycket dålig tillgång på iPhone 8, senare lansering till butik än de två billigare modellerna och brist på tillgång fram till första kvartalet 2018.

Det gäller att vara extremt snabb med att förhandsboka de nya telefonerna om du vill ha en direkt vid släpp. Precis som tidigare år kommer åtgången att vara extrem och med bristen på OLED-skärmar kan vi bara tänka oss hur få exemplar av iPhone 8 som initialt finns att köpa.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.