Windows XP är ett känsligt ämne för Microsoft

microsoft-windows-xp

Microsoft förlänger uppdateringsperioden för Security Essentials

Windows XP fortsätter att ha en stor marknadsandel och är något av en nagel i ögat på Microsoft då få verkar vilja byta upp sig till en nyare version av Windows. Kanske är det inte så konstigt då många är bekväma med sin befintliga plattform och har man dessutom byggt upp ett helt företag som är beroende av den gamla plattformen så är ett byte inget man gör på en eftermiddag. Detta är något som blir ett kännbart problem efter den 8 april i år då Microsoft kapar sitt stöd för det tolv år gamla operativsystemet och speciellt då säkerheten blir mer än lidande.

Samtidigt som Windows XP mer eller mindre lämnas åt sitt öde så följer säkerhetsprogrammet Security Essentials från Redmond-företaget i samma fotspår. Till en början var det tänkt att inga fler uppdateringar till virusdefinitionerna skulle släppas, ett beslut som snabbt justerades av Microsoft efter att ha mött hård kritik från flera håll.

Det som kunde ha blivit en katastrof har avvärjts fram till den 15 januari 2015 då man nu säger sig släppa uppdateringar till det datumet. Därefter är det åter sagt att användarna blir lämnade åt sina öden.

Vill att användarna uppgraderar sitt Windows

För att undvika säkerhetsproblem efter den 8 april så rekommenderar Microsoft främst tre saker.
Det första är att man uppdaterar hela sin plattform till något modernare – exempelvis Windows 7 eller Windows 8. Vidare bör man efter bytet hålla mjukvaran uppdaterad med hjälp av Windows Update och slutligen även köra ett bra säkerhetspaket som även det är ordentligt uppdaterat och redo att möta framtidens hot.

När Microsoft först introducerade Security Essentials mötte företaget hårt motstånd från flera säkerhetsaktörer på marknaden. Bland annat McAfee blev riktigt irriterade och tyckte att Microsoft konkurrerade på olika villkor som låg till Redmond-företagets fördel. Nu i efterhand vet vi att Security Essentials varken tog någon större del av marknaden eller lyckades erbjuda det bästa skyddet.

Dock är det många som fortfarande använder säkerhetsprogrammet i sin verksamhet, antingen privat eller inom företagen, så det är viktigt för Microsoft att inte riskera någons säkerhet och på så vis få dålig kritik. Dock tycker jag personligen att de IT-ansvariga borde ta sitt ansvar och ordna bättre skydd än vad Security Essentials erbjuder. Speciellt till företag.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.