Bästa kompaktkameran 2013: Fujifilm X20


fujifilm-x20

Populära kamerasajten Photography Blog har utsett föra årets bästa kompaktkamera och ger titeln till Fujifilm X20. I sin motivation till beslutet skriver de bland annat att Fujifilm X20 ger en vinnande kombination av gammalt och nytt som erbjuder många viktiga förbättringar jämfört med originalet.

Bara det i sig är givetvis inte tillräckligt för Fujifilm X20 att bli bäst i sin klass – speciellt inte med tanke på vad Sony DSC-RX100 II kan erbjuda – men sett till helheten med funktion, kvalitet och prislapp inräknat så är Fujifilm X20 verkligen ett bra val för alla smaker.

Den som vill fördjupa sig i recensionen som Photography Blog skrev tidigare under 2013 kan hitta den här och då jag själv har testat X20:an så kan jag verkligen rekommendera den. Dock valde jag istället RX100 II som min primära kompaktkamera att ha med då den erbjuder så mycket mer (till en betydligt högre prislapp).

Nämnvärt om Fujifilm X20 är bland annat den utmärkta 2/3-tums X-Trans CMOS II sensorn på 12 megapixel som både saknar lågpassfilter (läs: skarpare bilder) och har inbyggda pixlar för fasdetektering (läs: snabbare autofokus). Den har även utmärkt optik, en bra skärm, video i 1080p och slutligen 12fps seriebildstagning.

Det finns mycket att nämna om Fujifilm X20 – läs gärna den här förträffliga recensionen av Ming Thein, en ruskigt bra fotograf som är riktigt bra koll på allt inom fotografering. Rekommenderad läsning!