Windows Phone ser minskat intresse hos utvecklare

microsoft-surface-rt

Windows Phone har sett ett ökat intresse hos privatpersoner i Europa, men hos utvecklare och företag ser det desto mörkare ut. Enligt en undersökning av Appcelerator så var bara 26 procent av de tillfrågade utvecklarna intresserade av att ta fram applikationer för Windows Phone.

Det är en märkbar minskning från de 29 procent som noterades under förra undersökningen i början på 2013. Samtidigt säger bara 25 procent att de vill ta fram appar till Windows-tablets – en ännu värre siffra alltså för Microsoft. I början på året var den siffran istället 30 procent.

Vidare kan nämnas att hela 60 procent av de tillfrågade tror att Windows 8 blir en flopp som mobil plattform och istället är det Iphone och Ipad som dominerar. Hela 80 procent tror på IOS och det är samma siffra som tidigare i år. Är Windows en döende plattform utanför datorerna?

Personligen tror jag att Microsoft är en tillräckligt stor aktör på marknaden för att hålla Windows-serien vid liv även på smartphones och tablets – men det måste till något dramatiskt för att marknadsandelarna ska öka nämnvärt. Android och IOS dominerar totalt idag, kanske kan det dock vända när Windows 8.1, eller Windows 9 gör sitt intåg i framtiden.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.