Windows Defender scannar inte alla filer – Windows-uppdatering kan vara problemet

windows defender logo 2017

Säkerhetsprogrammet Windows Defender fungerar inte korrekt efter en ny uppdatering till Windows 10. Användare rapporterar att programmet inte scannar alla filer som det egentligen ska göra.

  • Windows Defender hoppar över filer när datorn skannas efter skadlig kod
  • Felmeddelande pe kar på inställningar som inte gjorts
  • Inga uppgifter om att Microsoft har en lösning
  • Lästips:

Anledningen till att användarna noterat att filer hoppats över är att Windows Defender berättar det. Enligt ett meddelande som visas ska inställningar för säkerhetsprogrammet vara orsaken.

Problemet är bara att alla som drabbats inte har gjort någon inställning. Inte heller visas några exkluderingar i inställningarna, så det är oklart vad som faktiskt triggar problemet i grunden.

Webbsajten Bleeping Computer som rapporterar om problemet säger att de kan återskapa felmeddelandet på deras testmaskiner.

Oklart exakt när problemet med Windows Defender började

Idag är det oklart exakt när problemet i Windows Defender började. Enligt uppgift kan det ha varit runt den 10 mars när Microsoft skickade ut uppdateringar till Windows 10.

Microsoft har inte bekräftat att det finns någon problematik. Därför är det inte klart om en framtida uppdateringen kommer att lösa problemet.

Vi vet att olika versioner av Windows Defender är påverkade, men också att inte alla drabbas. Både 4.18.2003.6 och 4.18.2003.6-1 har rapporter om felmeddelandet, men det är också de som säger sig köra versionerna utan att få något problem alls.

Windows Defender är normalt ett bra, grundläggande skydd för Windows 10. Men det är alltid bra att se sig om efter tredjepartslösningar från erkända säkerhetsföretag som Bitdefender och Kaspersky. Ingen mjukvara är felfri, men problemet med Windows Defender kan bli ett säkerhetsproblem i längden.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.