Skärmproblem med Windows 10 och Bootcamp

apple macbook pro 16

Apple har publicerat ett supportdokument på sin webbsajt om ett problem som gör att det blir skärmfel på Mac-datorer som kör Windows 10 via Bootcamp. Dokumentet belyser problemet och har förslag på fixar som kan lösa situationen för drabbade.


Enligt uppgift har ett antal Mac-användare drabbats av grafikfel när de kör Windows 10 via Bootcamp på AMD Radeon-bestyckade datorer.

Problemet uppvisas som att högersidan av skärmen blinkar och ser förvrängd ut. På vissa uppsättningar med externt ansluten bildskärm kan hela skärmen uppvisa problemet istället för bara ena sidan.

Ett annat problem som upptäckts är att installeraren av Windows 10 visar ett felmeddelande om att datorn inte är redo för den specifika Windows 10-versionen på grund av för gamla AMD-drivrutiner.

Apple har i supportdokumentet belyst några sätt att kringgå problematiken för drabbade användare.


Ett sätt är att installera uppdaterade drivrutiner för grafikkretsen i Windows 10. Om användaren redan har de senaste drivrutinerna på datorn kan en lösning uppnås – för användare av extern skärm åtminstone – genom att sänka skärmupplösningen ett eller två steg.

Nämnvärt här är att Microsoft inte installerar de senaste drivrutinerna för AMD:s kretsar i Windows 10 om du kör Bootcamp. Då är det istället Apple som förser operativsystemet med en version de anser är lämpad snarare än den senare.

Den senare lösningen bör fungera på alla externa skärmar som INTE är av modellen Apple Pro Display XDR eller LG UltraFine 4K/5K.

Så i princip finns inte någon smidig och officiell lösning utan Apple lägger över problemet på användarna. Åtminstone i skrivande stund. Om det kommer en uppdaterad verison av Bootcamp eller något annat som löser det hela från Apples eller Microsofts sida återstår att se.

Vi uppdaterar artikeln om nya och fungerande lösningar dyker upp. Tills dess kan vi bara rekommendera att du provar de lösningar som Apple lyfter fram i supportdokumentet så här långt.