Windows 8.1 Update 1 har läckt – här är vad man hittat

microsoft-windows-8-1

Windows 8.1 Update 1 är den första stora uppdateringen till Microsofts senaste operativsystem och det är flera efterlängtade förändringar som är på gång.

Tack vare att en senare version av Update 1 har läckt ut på internet vet vi nu fler av de nyheter som är på gång och det är riktigt trevliga ändringar som Microsoft har lagt in.

Det kanske största är att Windows 8.1 nu startar direkt i skrivbordsmiljön som standard, vilket lämnar Modern UI som den abnorma startmeny som den egentligen är. Detta är en totalt omvändning från hur Windows 8 var ämnad att fungera.

Vidare nyheter är en tillagd powerknapp i Modern UI och möjligheten att ”minimera” applikationer för det nyare gränssnittet. Detta pekar starkt på att man ska kunna köra appar direkt i skrivbordsmiljön – något som jag personligen har sett fram emot länge.

Bättre på högupplösta skärmar

Andra nyheter är att man nu fått bättre stöd att skala gränssnittet på högupplösta skärmar över 150 ppi. Utöver 100%, 125% och 150% finns nu även Extra Large – 200%, Extra Extra Large – 250% och Custom – 500%. Utmärkta alternativ för Surface Pro 2 vill jag tro.

Samsung, Lenovo och Dell har alla bärbara datorer med pekskärm och Windows 8.1 – alla med skärmupplösningar på hela 3 200 x 1 800 pixlar. Utan de nya uppskalningsalternativ som Update 1 ger så har Windows ett ruskigt litet gränssnitt att arbeta med.

Det diskuteras fortfarande en hel del huruvida Microsoft faktiskt kommer att göra en direktstart till skrivbordet i den färdiga versionen och många är riktigt skeptiska. Kommer Redmond-företaget att vika sig helt och följa användarnas önskning i frågan?

Via Extremetech

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.