Windows 10 S försvinner – blir ”S Mode” i vanliga Windows 10

microsoft windows 10 s

Microsoft lägger ner Windows 10 S. Istället kommer ett speciellt ”S Mode” att inkluderas med vanliga Windows 10.

Windows 10 S är ett operativsystem med nerskalad funktionalitet jämfört med Windows 10 och en direkt konkurrent till Chrome OS.

Microsoft har har släppt Surface Laptop som en flaggskeppsdator med Windows 10 S för att visa vad operativsystemet kan. Men nu byter Microsoft riktning i frågan och tar bort Windows 10 S.

Istället planeras ett nytt ”S Mode” som ska byggas in i Windows 10 Home, Enterprise och Pro.

Det betyder att fler datormodeller kan släppas med den begränsade Windows-versionen, vilket bör hjälpa med att pressa priserna. Den som inte nöjer sig med applikationer från Windows Store kan uppgradera till den fullfjädrade Windows-varianten närhelst de önskar. Mot en kostnad så klart.


Kan bli svårt att kommunicera rätt till konsumenterna

Utmaningen framåt ligger i att tydligt kommunicera begränsningarna med Windows-datorer som använder ”S Mode” som standard. Vad händer om kunderna köper en dator utan att förstå inlåsningen till Windows Store och tvingas betala hundralappar som de inte räknat med att spendera.

Enligt statistik från webbsajten Thurrott ska 60 procent av alla som använder Windows 10 S idag stanna med den versionen. Trots att en uppgradering till Windows 10 Pro är gratis i skrivande stund.

Av de som faktiskt byter till Pro-versionen gör 60 procent av dem bytet redan inom de första 24 timmarna med sin nya dator. Cirka 83 procent av de som inte har bytt inom en vecka stannar permanent med Windows 10 S.

Har du en dator med Windows 10 S? Och i så fall – vad tycke du om inlåsningen till Windows Store? Skriv gärna en kommentar och berätta om dina upplevelser!

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.