Windows 10 låser ute ransomware – skyddar dina viktigaste filer

Microsoft Windows 10 Logo

Microsoft arbetar med ett nytt sorts skydd för dina viktigaste filer i Windows 10. Med nästa stora uppdatering kallad ”Fall Creators Update” ska operativsystemet kunna gömma dina filer från så kallat ransomware.


Det betyder att när ransomware infekterar din Windows-installation och försöker kryptera filer så får den inte åtkomst till vissa, speciellt skyddade mappar på hårddisken. Vilket åtminstone i teorin ska skydda filerna där.

Genom att ställa in åtkomstkontroll som låter användaren kontrollera vilka applikationer och systemfunktioner som ska kunna röra filerna kan ransomware blockeras. Det gäller inte alla dina filer på hårddisken utan bara utvalda mappar.

— Den kontrollerad mappåtkomsten noterar ändringar som applikationer gör till filer i vissa skyddade mappar. Om en applikation försöker göra ändringar i dessa filer och är svartlistad får du en notifikation om det, säger Dona Sarkar som är chef för Microsofts Windows Insider-program.

controlled-folder-access-windows-10


Målet med skyddsfunktionen är att stoppa virus och annat otyg från att låsa ute antingen användaren eller hela datorn från vissa mappar. Efter de senaste rubrikerna om ransomware som WannaCry och Petya är den ökade säkerheten minst sagt välkommen.

Microsoft arbetar också med att implementera andra typer av säkerhetsskydd i Windows Defender för Windows 10. Som blockering av malware som försöker nyttja säkerhetshål i operativsystemet redan innan den skadliga koden kan börja skanna av systemet eller hårddisken.

Det är mycket positivt att Microsoft uppmärksammat ransomware som ett påtagligt hot och nu arbetar för att åtminstone begränsa omfattningen av skadorna detta typ av hot kan göra. Åtkomstbegränsade mappar är ett litet steg i rätt riktning, men det stoppar inte ransomware från att attackera alla andra filer.

Har du drabbats av ransomware? Kommentera och berätta, vad hände och hur löste du problemet!