Windows 10 kan begränsas på budgettelefoner

Windows 10 Dator Smartphone


Windows Phone 8.1 får Windows 10

Microsoft har sen tidigare sagt att alla telefoner med Windows Phone 8.1 kommer att få Windows 10 – men det betyder inte att man automatiskt får alla de senaste nyheterna.

Har man en telefon med 512 MB internminne är risken stor att en del funktioner lämnas ute i kylan. Nya operativsystemet kommer dessutom att rullas ut i vågor på de olika marknader och modeller där ute, så uppdateringen kan dröja bra länge om man har otur.

Informationen kommer från Microsoft-profilen Joe Belfiore och är kanske inte till någon större förvåning.

Lumia Denim släpps till alla – men ändå inte

Samma sak gjordes med uppdateringen Lumia Denim där de allra flesta telefonera fick nöja sig med förbättringarna till plattformen medan ett fåtal modell även fick nya, häftiga funktioner för att hårdvaran hade stöd för dem. Exempelvis rätt sensorer och liknande.


Skillnaden mot tidigare är att vi nu har officiell bekräftelse från Microsoft att inte alla telefoner får samma behandling senare i höst. Vill du ha allt som Windows 10 har att erbjuda bör du vänta med ett köp tills de nya flaggskeppsmodellerna kommer – eller om du inte kan vänta åtminstone titta på nya HTC One M9 som kommer inom kort.

Optimerad plattform för all hårdvara

Upplyftande är i alla fall att även budgetmodeller med bara 512 MB internminne kommer att få Windows 10. Det betyder (förhoppningsvis) ett väl optimerat system som (åter igen, förhoppningsvis) är väl optimerat för alla typer av hårdvara i Lumia-serien.

Chris Weber är försäljningsansvarig på Microsoft Mobile Devices och han skriver så här i en artikel på webbsajten Microsoft Lumia Conversations:

As Terry Myerson from the Windows team said yesterday, we don’t just want people to use Windows, we want them to be fans. Windows 10 will be an easy upgrade to the vast majority of people who use Windows PCs, tablets and phones today.

Ett uppskattat uttalande som undertecknad hoppas att företaget hedrar. Om man inte bara vill ha användare utan fans, ja då får man jobba hårt för det. Alternativen är många på marknaden och Windows Phone har inte direkt fångat marknadens, recensenternas eller OEM-tillverkarnas intresse.

Sätter en hög ribba för alla

Microsoft kommer med Windows 10 att sätta en mycket hög ribba för framtiden, både för sig själva och för konkurrenterna som tveklöst kommer att hitta delar att ta till sina egna plattformar (jag tittar på er Google och Apple). Ännu har ingen lyckats med en riktigt bra, tät integration med sömlös kommunikation mellan enheter i den egna plattformen.

Kommer Windows 10 att lyckas med det som Microsoft och alla andra hittills har misslyckats med?