Windows 10 Cloud kan visas i maj

Microsoft Windows 10 Logo

Microsoft kommer sannolikt att hålla ett större evenemang under maj månad. Exakt vad som kommer att visas upp under detta är ännu oklart — men det finns en del som pekar på att Windows 10 Cloud får sin första presentation då.


Evenemanget har enligt webbsajten ZDNet fått kodnamnet “Bespin”, en fiktiv planet i Star Wars-universumet som har en molnstad. Många tror att det är en dold vink om att Microsoft tänker presentera ett nytt, molnbaserat operativsystem.

Windows 10 Cloud ska vara en variant av befintliga Windows 10, men med ett avskalat yttre. Operativsystemet är designat för applikationer av typen Universal Windows Apps från Windows Store.

Tanken är att operativsystemet ska konkurrera med Chrome OS i prestandasvagare och billigare datorer. En plattform som antingen är billigare än Windows 10 eller helt gratis. Hur väl det stämmer återstår att se.

Samtidigt med Windows 10 Cloud kan Microsoft visa upp efterlängtade Surface Pro 5. En efterföljare till befintliga Surface Pro 4 med uppgraderad hårdvara och ett mer tilltalande pris än flaggskeppsdatorn Surface Book.Lästips: Microsoft visar reklam för OneDrive i Windows 10


Det har tidigare varit ryktat att Surface Book 2 skulle visas under samma evenemang. Ett rykte som därefter grusats av andra uppgifter som pekar på att Microsoft avvaktar en senare lansering av datorn.

Helt nyligen släppte Microsoft en stor uppdatering till Windows 10 kallad ”Creators Update”. Ett steg i rätt riktning för operativsystemet, men Microsoft tappar på budgetmarknaden till Chrome OS. Inte minst inom skolor där Googles plattform går fram starkt, både i Europa och USA.

Windows 10 Cloud är ett logiskt steg i operativsystemets utveckling. Om Microsoft släpper en kostnadsfri version, totalt avskalad för de mest grundläggande funktionerna och designad för den billigaste hårdvaran, då kan Microsoft ha en vinnare i budgetklassen.