Microsoft stöder inte längre Windows Vista

Microsoft Logo 2016

Windows Vista har nått sin ändstation. Det är nu slut för evigt då Microsoft har lagt ner allt stöd för det gamla operativsystemet. Om du inte redan har bytt till en nyare version — då är det minst sagt hög tid att du gör det.


Idag används Windows Vista på så få som 0,72 procent av alla Windows-datorer, en försvinnande liten siffra kan tyckas, men det betyder ändå 10 till 11 miljoner enheter världen över. Få i sammanhanget men alla i farozonen när uppdateringarna nu slutat komma.

Faktum är att de allra flesta redan har använt Windows Vista under flera år utan att ha fått uppdateringar. Stödet för operativsystemet hos normala användare togs nämligen bort redan i april 2012. Sedan dess har kommersiella användare kunnat nyttja ett utökat stöd fram tills idag.

— Microsoft har erbjudit stöd för Windows Vista under de senaste tio åren, men tiden har nu kommit för oss, tillsammans med våra hårdvaru- och mjukvarupartners, att investera resurser i nyare tekniker, skriver Microsoft i ett blogginlägg.

Det finns egentligen ingen bra anledning att fortsätta använda Windows Vista idag. Åtminstone inte för vanliga användare. Det finns dock en del som faktiskt inte har någon bra möjlighet att uppgradera.

För en del kan det vara en kostnadsfråga, andra har program som inte fungerar optimalt med nyare operativsystemem. Och sen har vi så klart de som är övertygade om att vad de kan är det bästa och helt enkelt inte vill byta till något annat.


Betydligt fler använder Windows XP

Det gäller så klart den betydligt större mängd användare som använder ännu äldre Windows XP. Senaste mätningarna visar att Windows XP finns på hela 7,44 procent av världens Windows-datorer. Många av dem används i produktionsmiljö med mycket gamla industriprogram som inte har någon motsvarighet idag.

Båda operativsystemen är extremt riskfyllda att använda då de inte får uppdateringar med bugg- och sårbarhetsfixar. Även med installerade (och uppdaterade) säkerhetsprogram är de öppna för attacker från hackare och trojaner, så att använda dem är absolut inte att rekommendera idag.

— I takt med att mjukvara- och hårdvarutillverkare fortsätter optimera för nyare versioner av Windows kommer allt färre applikationer och enheter att sluta fungera med Windows Vista, säger Microsoft.

Och här bör också nämnas att Windows 7 står på tur om bara tre år. Ett operativsystem som är hyllat och betydligt mer använt än Windows Vista. När Microsoft släppte Windows 10 var det många som vägrade att byta ut Windows 7 som de ansåg vara ett bättre operativsystem.

Vi gissar att Microsoft kommer att få höra många kritiska röster när stödet för Windows 7 närmar sig slutet. Frågan är om vi får se en utökad period som med Windows Vista eller om Microsoft vågar kapa stödet helt för att locka till fler uppgraderingar.

Vad tror ni?