Windows 10 Anniversary Update & Signature Edition

Windows 10 Logo

Windows 10 Anniversary Update kan vara den största och viktigaste uppdateringen till Microsofts senaste operativsystem.


Det dröjer ännu ett tag innan den dyker upp i din dator men när den väl gör det finns mängder av nyheter att ta del av. Bland annat blir det möjligt att låsa uppdatorn med mobiltelefonen och man kan autentisera applikationer.

Har man aktivitetsarmbandet Microsoft Band 2 så kan även detta användas för att låsa uppdatorn. Praktiskt och enkelt för att slippa inloggningslösenordet till datorn, eller ens Windows Hello som låser upp genom att läsa av ditt ansikte.

På tal om Windows Hello så kan kameratekniken också användas för biometrisk inloggning i applikationer och på webbsajter med webbläsaren Edge. Praktiskt under rätt förutsättningar med rätt vinkel och bra ljus.

windows10-laptop-windows-hello


Med Windows 10 Anniversary Update får Windows-telefoner fullt stöd för Continuum med externa pekskärmar och dockningsstationer. Det går att få bild-i-bild med Windows-appar samt man kan strömma innehållet på skärmen från en dator till en annan.

Äntligen blir det också bättre stöd för inmatning med penna. Interaktionerna blir fler med röst, penna, fingrar och gester på skärmen. Målet är att ge användaren en naturligare och närmare upplevelse med datorer som har touchskärm.

Den digitala assistenen Cortana fungerar också med fler än 1 000 applikationer med Windows 10 Anniversary Update. Microsoft har hyllats för Cortanas egenskaper och de lyser verkligen jämfört med exempelvis Siri. Tyvärr stöds Cortana i skrivande stund inte i Sverige så tji får alla svenska användare.

 

Microsoft Signature Edition

Signature Edition

En annan nyhet som lär uppskattas av många är att Microsofts egna datorer, kallade Signature Edition, kommer till Sverige.

Idag är det vanligt att färdigbyggda datorer som kallas OEM-datorer kommer med bloatware. Mängder av förinstallerade program som många helst bara vill bli av med.

De finns där för att tillverkaren får betalt av utvecklarna att skicka med dem, men de gör sällan nytta utan blir bara ett irritationsmoment när de ska tas bort. Med Signature Edition får man en ren dator, utan bloatware och bara med standardapparna.

Klas Hammar är affärsområdeschef för Windows och Surface på Microsoft. Han säger i en intervju att de är stolta över att kunna erbjuda sina svenska användare datorer av absolut toppklass. Och man gör det i samarbete med butiker som Elgiganten.

De första datorerna att släppas är tillverkade av Acer och Lenovo, när det kommer fler tillverkare återstår att se.