WhatsApp stoppas från datainsamling i Europa — stoppas av flera länder

WhatsApp Logo

WhatsApp slutar samla in data om sina användare på den europeiska marknaden. Detta efter att flera länder satt ner foten och stoppat tilltaget som retat upp många användare.

Webbsajten Financial Times rapporterar att länder som Frankrike, Italien, Storbritannien och Tyskland granskat hur WhatsApp hanterar användardata — och länderna uppskattar inte hur den används.

Tidigare i september kom nyheten att Tyskland givit WhatsApp en direkt order att sluta samla in och spara data från sina användare i landet. Detta då meddelandetjänsten påstås bryta mot nationella dataskyddslagar. Samtidigt beordrades Facebook att radera all data som samlats in från WhatsApp.

Därför kommer WhatsApp inte längre skicka information som bilder, telefonnummer och annan aktivitet till moderbolaget Facebook. Ett hårt slag för det sociala nätverket som köpte WhatsApp för 19 miljarder dollar under 2014.

Både WhatsApp och Facebook har fått dela kritiken kring hur användardatan delades mellan tjänsterna. Och kritiken har inte varit nådig då Jan Koum, VD på WhatsApp, till och med varnats av EU vilket borde ge en vink om hur allvarligt det är.

Tomma löften från WhatsApps VD

Det stora problemet är att användarna antingen inte vet att insamlingen och delningen sker, eller att de inte bryr sig tillräckligt för att berätta om det. Enda anledningen till att WhatsApp och Facebook kommit undan så här långt är för att användarna inte gjort något åt det.

Hur många vet exempelvis att Jan Koum tidigare under 2014, när Facebook köpt upp WhatsApp, lovade att användarnas data inte skulle användas på något nytt sätt? Ett löfte som idag inte är värt många ören.

Givetvis kommer Facebook och WhatsApp att försöka överklaga Tysklands beslut. Och motarbeta alla försök att begränsa mängden data de får lagra och dela. Precis likt andra storföretag som Google och Microsoft så lever de på att ha tillgång till data. Stora, stora mängder data om sina användare.

Och tack vare användarnas beroende och okunskap så kommer de att fortsätta få ta del av den.

Läs mer om nyheten på The Verge i artikeln Facebook stops collecting WhatsApp user data in Europe after government pressure.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.