Google Play Movies har nu 4K-filmer — få filmer & superdyrt

uhd filmer google play store femte elementet

Google har börjat erbjuda högupplöst film via Google Play Movies. Tidigare i år lovade företaget att 4K-titlar skulle göras tillgängliga via filmtjänsten, och nu har de första filmerna äntligen börjat dyka upp i listan.


I skrivande stund rör det sig om ett begränsat antal men vi hoppas att gruppen växer sig allt starkare med tiden. Samtidigt hoppas vi att prislappen som idag är 24,99 dollar, eller 230 kronor exklusive moms, minskar.

Det är ett väldigt högt pris för vilken film som helst och åtminstone för de äldre filmerna absolut inte värt sina kronor. De som har en 4K-tv och en Chromecast Ultra, den senare en mediaspelare från Google som designats för att strömma högupplöst film, lär dock vara intresserade av UHD-filmerna.

En film som omlanserats i 4K-upplösning är Femte Elementet, en titel som kom 1997 med Bruce Willis i huvudrollen. Med UHD-versionen får du högre upplösning med bättre detaljrikedom — i bra ljusförhållanden. Så fort filmen visar skuggor syns tydligt hur bruset tar över. Inte värt 230 kronor.

Dock uppskattar vi att Google också hoppar på tåget nu när exempelvis Netflix har gjort det sen en tid tillbaka. Det skyndar på utvecklingen på marknaden och hjälper såväl tv-tillverkare som filmbolag att se intresset kring 4K (och HDR).


Det kostar alltid mer i början och det är entusiasterna som får betala den dyra notan för att driva utvecklingen framåt. Att 4K-filmer kostar mer än de i full-HD har flera anledningar. Först och främst anses det vara bättre än full-HD, så bara det gör att du får betala mer. Dessutom är filmerna fysiskt större och tar mer bandbredd av Google vilket kompenseras av priset.

Har du provat att köpa eller hyra en film i 4K-upplösning från Google? Berätta gärna om din upplevelse — bra eller dålig?