WhatsApp läser mer än bara rapporterade meddelanden

Förnekar att end-to-end-kryptering inte används

WhatsApp Logo

En rapport från ProPublica påstår att WhatsApp inte använder end-to-end-kryptering och att tjänsten regelbundet granskar användarnas meddelanden.

Rapporten är minst sagt uppseendeväckande då den pekar ut flera riktigt allvarliga integritetsproblem med WhatsApp.

Läs mer: WhatsApp på Windows och macOS – här är betan

WhatsApp påstås dela meddelanden med myndigheter

Enligt rapporten delar WhatsApp regelbundet meddelanden med U.S. Department of Justice och andra polismyndigheter.

WhatsApp ska även granska betydligt fler meddelanden än bara de som rapporteras via anmälningssystemet i tjänsten.

Rapporten säger att WhatsApp både kollar det meddelande som rapporterats och de fyra tidigare för granskning. Det gäller hela innehållet inklusive text, bilder och videor.

Enligt ProPublica har WhatsApp fler än 1 000 arbetare i Austin, Texas, Dublin och Singapore som tillsammans granskar miljontals meddelanden.

Innehållet granskas med Facebooks moderatormjukvara som både använda manuell granskning och AI för att bedöma om rapporterade meddelanden bryter mot användarvillkoren eller inte.

WhatsApp förnekar uppgifter om att end-to-end-kryptering inte används

I ett uttalande till webbsajten Android Central säger en talesperson från WhatsApp att de starkt förnekar alla uppgifter om att end-to-end-kryptering inte används.

Talespersonen bekräftar även att WhatsApp tar del både rapporterade meddelanden och de som skickats tidigare. Anledningen är att WhatsApp vill fånga upp och förebygga de värsta formerna av missbruk i tjänsten.

Läs mer: Meddelanden tas bort automatiskt i WhatsApp – ny funktion

Det är oklart hur många som faktiskt förstår att betydligt mer än bara rapporterade meddelanden som andras ögon ser. Den som skickar känsliga uppgifter via WhatsApp kan alltså få dem sedda av obehöriga även om de inte blivit rapporterade.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.